Tuesday, 16 December 2008

Ce este de fapt prietenia?

Ceva mai devreme astazi, am avut o discutie cat se poate de interesanta despre ce inseamna prietenia. Fiecare dintre cei prezenti a venit cu o definitie proprie care a coincis sau nu cu definitiile celorlalti. Ne-am uitat si in DEX si acolo am gasit trei definitii:
  • Sentiment de simpatie, de stima, de respect, de atasament reciproc care leaga doua persoane; legatura care se stabileste intre persoane, pe baza acestor sentimente; amicitie, prietesug.
  • Atitudine plina de bunavointa, prietenoasa fata de cineva.
  • Legatura intre grupuri sociale, intre popoare, intre tari bazata pe aspiratii, nazuinte, interese comune.
Ce inseamna pentru tine prietenia? Ce este de fapt prietenia?

Simbolul chinezesc pentru prietenie

P.S. Mi-am adus aminte de un poem pe care l-am citit prima oara cand eram student (multumesc, Dorin!) si care se potriveste destul de bine cu tema asta. Chiar daca il stiti, s-ar putea sa va faca placere sa-l recititi :)

Around The Corner
by Charles Hanson Towne

Around the corner I have a friend,
In this great city that has no end,
Yet the days go by and weeks rush on,
And before I know it, a year is gone.

And I never see my old friends face,
For life is a swift and terrible race,
He knows I like him just as well,
As in the days when I rang his bell.

And he rang mine but we were younger then,
And now we are busy, tired men.
Tired of playing a foolish game,
Tired of trying to make a name.

"Tomorrow" I say! "I will call on Jim
Just to show that I'm thinking of him",
But tomorrow comes and tomorrow goes,
And distance between us grows and grows.

Around the corner, yet miles away,
"Here's a telegram sir," "Jim died today."
And that's what we get and deserve in the end.
Around the corner, a vanished friend.

6 comments:

impartialul said...

e simplu: prieten este persoana loiala, devotata, care nu te minte şi care te ajuta dezinteresat ori de câte ori ai nevoie.

totul se complica prin adaugarea unui amendament vital (care va arunca in aer definitia initiala): priteniile pot fi doar reciproce. Nu poţi fi prieten cuiva care îţi e doar un simplu amic. Cu alte cuvinte, esti loial, devotat si dezinteresat, dar astepti acelasi lucru de la celalalt. Deci cum ramine cu dezinteresul??? Ma poate lumina cineva???

Mugur said...

@ impartialulul

intrebarea ta m-a pus pe ganduri si a fost cat pe ce sa nasca o dilema in mintea mea. din fericire, am dat nastere unui raspuns :)
asa cum spune si definitia din DEX, notiunea de prietenie include notiunea de reciprocitate. asa ca e normal sa consideri ca un prieten te va ajuta atat timp cat si tu il vei ajuta neconditionat (mie imi suna mai bine 'neconditionat' in comparatie cu 'dezinteresat'). faptul ca iti ajuti prietenii neconditionat poate insemna ca astepti si ca reciproca sa functioneze, adica sa te ajute si ei la randul lor.

din punctul meu de vedere, atunci cand ajuti pe cineva dezinteresat, poti fi considerat un altruit (si, implicit, poate si prieten, desi poate ca tu nu consideri cealalta persoana ca fiindu-tu prieten).

gandurile tale m-au facut sa ma decid despre ce voi scrie maine in sectiunea 'povestiri cu talc'. am o poveste care se potriveste la fix :)

Amrita said...

Prietenia este neconditionata, aceea care ia tot pachetul si nu se uita la crapaturile lui, are grija de el si-l pretuieste neincetat si invata, la randul ei, cum sa fie pretuita :)

gabrielle said...

Da chiar asa,oare ce-i prietenia? Cred ca poti fi prieten cu cineva pe care-l stimezi,il apreciezi,iti place cum gindeste,nu-l judeci cind greseste,dar nu stiu cum este cu reciprocitatea...sigur este valabil dpdv spiritual,este minunat cind stii ca este acolo si-ti intinde umarul ca sa poti plinge si-ti da din sufletul lui ca sa poti merge mai departe,iti da un zimbet,iti intinde mina,iti atinge sufletul ,te intelege si te iubeste asa cum esti...
Dar stiu ca un prieten adevarat este alaturi de iubire,darul cel mai de pret...de aceea este atit de greu sa-i gasesti...in mare parte depinde si de noi...ce dam asta primim...dar daca ceea ce dam nu dam cui trebuie?...iar este vina noastra...Frumos articolul tau,Mugur! Imi place cum scrii! O seara placuta,am sa mai trec pe aici :)

Mugur said...

Amrita, asa este, prietenia este neconditionata, este precum un dans in care fiecare conduce si se lasa condus pe rand si in care ne bucuram de melodie si de ritmul pasilor.

Mugur said...

Gabrielle, si eu cred ca este minunat cand stii ca exista cineva pe umarul caruia poti sa plangi, cineva care iti intinde o mana cand ai nevoie si care se bucura impreuna cu tine.

Multumesc frumos pentru cuvintele de apreciere!

O zi minunata! :)