Sunday, 21 December 2008

Despre prioritatiCand a inceput ora, un profesor a scos cateva obiecte si le-a asezat in fata studentilor. Fara sa spuna un cuvant, a luat un borcan mare si a inceput sa-l umple cu pietre cu diametrul de aproximativ 5 cm.

- "Este borcanul plin?" i-a intrebat pe studenti.
- "Da, este plin." au fost cu totii de acord.

Apoi a luat o cutie cu pietricele si le-a turnat in borcan, scuturandu-l usor. Desigur ca acestea s-au rostogolit printre pietrele mari si au umplut spatiile ramase libere.

- "Ce spuneti? Este plin borcanul?" i-a intrebat din nou profesorul pe studenti.
- "Absolut! Este plin!" au raspuns studentii razand.

Profesorul a luat o cutie cu nisip si l-a turnat in borcan. Nisipul a umplut spatiul ramas liber.

- "Acum," spuse profesorul, "vreau sa va ganditi ca aceasta este viata voastra. Pietrele mari sunt lucrurile importante: familia, partenerul de viata, sanatatea si copiii vostri, lucruri care, chiar daca totul este pierdut si numai ele au ramas, viata voastra tot ar fi completa. Pietricelele sunt celelalte lucruri care conteaza: slujba, casa, masina. Nisipul reprezinta lucrurile mici, care completeaza restul. Daca puneti in borcan mai intai nisipul, nu mai ramane loc pentru pietrele mari si pentru pietricele."

Daca va consumati timpul si energia cu lucrurile mici, nu veti avea niciodata spatiu pentru lucrurile importante. Fiti atenti la lucrurile care sunt esentiale pentru fericirea voastra. Jucati-va cu copiii vostri, faceti-va timp pentru controale medicale, petreceti timp cu familia. Va ramane mereu destul timp sa mergeti la serviciu, sa faceti curat in casa, sau sa duceti gunoiul. Aveti grija de pietrele mari in primul rand, de lucrurile care intr-adevar conteaza. Stabiliti-va prioritatile, restul este doar nisip.

No comments: