Wednesday, 28 January 2009

The Moses Code

In urma cu cateva zile primeam de la Radu un link catre filmul documentar The Moses Code, lansat anul trecut in februarie (multumesc mult, Radu!). Si, ca sa va faceti o idee rapida despre directia acestui film, va anunt ca regizorul este Drew Heriot, acelasi care a regizat si The Secret.

Filmul porneste de la pasajul din Biblie in care Moise afla numele lui Dumnezeu: "Eu sunt cel ce sunt" ("I am that I am"). Iar codul lui Moise este... o virgula! Adica "Eu sunt acel/acea, Eu sunt" ("I am that, I am").

Foarte pe scurt, documentarul The Moses Code ofera trei chei:
  • Giving (a oferi)
  • Oneness (tot unitar)
  • Destiny (destin)
Ideea ca primim ceea ce oferim este sustinuta in film si de faptul ca exista in creierul nostru o zona denumita "sistemul limbic" care nu se raporteaza la timp (nu are notiunea de trecut, prezent, viitor) sau la obiecte si care nu face diferenta intre tine si ceilalti. Ceea ce inseamna ca ori de cate ori ne indreptam gandurile bune, emotiile sau rugaciunile catre altcineva, noi experimentam primii acest sentiment de bine prin intermediul sistemului limbic. La fel se intampla si cu informatiile critice adresata altora pentru ca creierul nostru nu stie de fapt cui ii sunt adresate si le ia personal :)

Principiul totului unitar se refera la faptul ca suntem una cu Dumnezeu, cu viata, cu iubirea, cu ceilalti, cu absolut oricine si orice. Iar atunci cand observam oameni, situatii sau lucruri cu care nu ne putem identifica pentru ca ne deranjeaza, de fapt observam parti din noi pe care nu le acceptam... Si cateodata aceste parti chiar ne ajuta desi ne dorim sa scapam de ele... Cateodata lucrurile care par negative ne ajuta sa trecem la urmatorul nivel...

Descoperirea si urmarea destinului este cea de-a treia cheie care ne ajuta in calatoria noastra. Atunci cand descoperim care este scopul nostru in aceasta existenta (destinul) si ne decidem sa-l urmam, chiar nu daca nu avem resurse - bani, oameni, mijloace de orice fel - ele incep sa apara odata cu viziunea noastra.

Asadar va recomand The Moses Code care dureaza o ora si sunt sigur ca veti descoperi ceva folositor in timpul vizionarii. Si mi-ar placea sa aflu cum vi s-a parut asa ca astept cu nerabdare comentariile voastre.10 comments:

ajnanina said...

draga Mugur, tema de azi a fost grea. eu nu mi-am gasit o ora sa ma uit la film.
se pare ca viata mea actuala nu imi permite pe ziua de azi un salt spiritual :)
sper sa vina in curand momentul :)

Mugur said...

Multumesc frumos, Ajnanina, pentru comentariu. Stiu cum e cu timpul care nu mai ajunge. Citeam undeva ca cele 24 de ore au devenit de fapt 18 sau chiar 16...
In ceea ce priveste saltul spiritual, eu l-am facut doar pe jumatate :)

Mugur said...

Cand ma refer la saltul facut doar e jumatate, am in minte alte chestii :) Filmul l-am vazut pana la capat :)

ajnanina said...

cheatia asta cu scurtarea timpului ma intriga pentru ca ma depaseste si imi afecteaza viata: luni, joi, sambata, duminica si iar la fel, am plecat, am ajuns si trebuie sa ma intorc pentru ca a trecut timpul.
pe de alta parte,am partea mea de vina pentru ca imi doresc sa treaca acest timp, nu mi-e foarte drag. si nici cel care vine curand, cred ca mi-ar fi fost drag abia cel pe care tocmai l-am pierdut, inghesuit printre ,,trebuie", dar e tarziu deja, a murit inainte sa apuc sa-l cunosc...
maine. ziua de maine nu vine niciodata.

Mugur said...

Nici mie nu mi-e drag timpul adus de 'trebuie' si ma zbat sa scap de el cat mai repede cu putinta. In schimb timpul adus de 'vreau' este cel pe care nu l-as mai lasa sa treaca... Si totusi il las... Iar ziua de maine vine doar cand e chemata. Ce-ar fi ca astazi, inainte de a adormi, sa facem o incantatie pentru ziua de maine si sa aducem si timpul lui 'vreau'? Cred ca meritam.

ajnanina said...

da, maine vreau :))))

Mugur said...

Super!!!!

impartialul said...

am rezitat doar 10 minute si mi s-a pus pata: BOOOOOOORIIIIIIIIING.

impartialul said...

si am mai avut o tentativa, ca sa nu zici ca sunt rau, dar cind l-am vazut pe gaozarul cu cioc facand trecerea catre 9/11 mi-am dat seama ca nu e doar BOOOOOOOORIIIIIIIIING, e si o mare teapa. am zis

Mugur said...

Domnule Impartial, in primul rand simt nevoia sa-ti multumesc ca ai incercat sa vezi documentarul. Imi pare sincer rau ca ti s-a parut plictisitor. O scurta precizare: tipul pomeneste de 9/11 o face doar pentru a povesti ce a simtit in acele momente si cum s-a conectat cu intreaga lume... Si ma bucur ca totusi gasesti chestii interesante aici pentru ca revii. Si multumesc si pentru comentarii.