Monday, 9 August 2010

"Daca nu ai esuat, nu ai trait" / "If you've never failed, you've never lived"

Poate ca vrei sa-i spui ce simti pentru ea/el. Poate ca vrei sa iesi din aceasta relatie care iti face rau. Poate ca vrei sa faci mai multe pentru tine sau pentru cei din jurul tau. Poate ca vrei sa iti schimbi serviciul sau chiar domeniul de activitate. Poate ca vrei sa pui pe picioare o afacere proprie. Poate ca vrei sa...

Si, totusi, ceva te opreste... Da, ti-ai calculat toate riscurile potentiale, iti doresti mult de tot sa faci pasul si, totusi, ceva te tine pe loc. TEAMA DE ESEC.

Intr-o societate in care inca de la gradinita suntem comparati cu ceilalti si ni se cere sa fim perfecti, sa fim cei mai buni si sa nu gresim, teama de esec este adanc sadita in mintea noastra. A devenit la fel de organica precum nevoia de a manca sau de a dormi. Si apare automat ori de cate ori, sansele de reusita nu sunt de 100%.

Image credits: www.zazzle.com

Ei bine, din pacate sau din fericire, nu exista oameni perfecti. Cu totii esuam mai mult sau mai putin lamentabil intr-un moment sau altul al existentei noastre. Si, totusi, doar din esecuri invatam si ne dezvoltam. Iar una din premisele Programarii Neuro-Lingvistice (NLP) spune ca "Nu exista esec, exista doar feedback." Iar feedback-ul este esential pentru a ne putea ajusta actiunile astfel incat sa obtinem pana la urma ceea ce ne dorim cu adevarat sau sa ne dam seama ca este nevoie sa ne ajustam dimensiunea visului pentru a-l putea aduce in realitate.

Iar daca inca mai crezi ca exista si oameni perfecti, priveste clipul de mai jos care prezinta doar cativa dintre oamenii care mai intai au esuat inainte sa cunoasca succesul. Mesajul clipului este "Daca nu ai esuat, nu ai trait" / "If you've never failed, you've never lived".


Si, daca tot ai avut rabdarea sa citesti pana aici, gandeste-te un pic la ceea ce te opreste sa realizezi ceea ce iti doresti. Daca dispui de toate resursele de care ai nevoie, ce te retine totusi sa actionezi? Daca nu ai inca tot ceea ce ai nevoie pentru a actiona, ce iti lipseste si cum poti obtine aceste resurse necesare? Si poate ca de data asta nu e necesar sa esuezi inainte de a reusi.

6 comments:

Leo said...

Subiectul "de revenire" e unul foarte bine ales. Cred ca multe din marele drame tocmai de aici pornesc, din dorinta noastra de a fi perfecti. Ciudat e ca, daca am fi noi insine, imperfecti, dar originali, ne-ar fi mult mai usor.
E clar, fiecare are "bucatica" lui, oricine poate excela in ceva. Ramane doar de vazut in ce. ;)

Mugur said...

Leo, este un subiect care m-a tot preocupat pentru ca este leitmotif-ul multora dintre sesiunile mele de coaching.
Si imi pare tare bine ca am revenit pe blog. Sunt destul de activ pe Facebook numai ca acolo este o comunitate oarecum inchisa pentru ca daca nu ai cont acolo si nu esti conectat cu mai multi oameni, nu ai acces la informatiile postate. Pe cand aici, pe blog, oricine poate citi fara sa aiba nevoie sa se inregistreze in vreun fel.
Absolut, fiecare exceleaza in diverse domenii. Totul este sa ne descoperim atuurile si sa le punem la lucru. :)

DoarATAT said...

Dragă Mugur ! Bună ZIUA Leo !
~
Tema este ... VASTĂ, precum Viaţa !
Aşa cum deja ţi-am spus ... CHIAR am "trăit-o" şi o trăiesc ÎN Continuare ! (adică ... am CONT ... la "ea" !).
~
Pe mine mă reţine INERŢIA !
M-am "obişnuit" să NU fac nimic pentru "MINE" !! Lenea este mare.
Am încercat singur SĂ-MI SPĂL CREIERUL ... cu "nişte teorii personale ... în domeniul NLP".
Acest domeniu ... doar l-am tangentat prin cineva numit Mugur Bădărău ! Poate-l cunoşti ! Şi prin prietenii săi "de breaslă" ... care, din păcate ... n-au mai avut pe UNDE să treacă !
DA ! "Ieşeau SCÂNTEI !" ... BENEFICE tuturor !
Acest domeniu ... l-am "practicat" DE MIC ... neştiind (atunci !) NIMIC despre ... l-am numit INTUIŢIE !
Am cumpărate vreo 10-15 "titluri" (poate chiar mai multe) ... în PERIOADA cât ai "lipsit" ! Dar NU le-am "atacat".
PILULELE tale ... şi ale prietenilor tăi, erau MULT mai EFICIENTE !
DE ACEEA AM FOST SUPĂRAT !
Credeam ... că NU mai "evoluez" !
De fapt ... TRĂIAM ... EŞECUL !
~
Pentru care ÎŢI MULŢUMESC ! Şi ţie ! Şi ... "lor" ! Şi mie !
[..."Să ne construim ... împreună !" = una din micile mele "descoperiri"].
~
Cornelius,

Mugur said...

Ziua buna draga Cornelius!

Asa este, este o tema vasta! La fel de vasta ca viata insasi!

Da, NLP-ul este un domeniu care se apropie incredibil de mult de viata de zi cu zi. Cand am inceput sa-l studiez si eu mi-am dat seama ca puneam in practica la modul de competenta inconstienta multe din tehnicile si premisile NLP-ului.

Si eu ITI MULTUMESC tare mult pentru gandurile bune!

Mugur

Anca Vitalis said...

Poate ca esecul ne impinge spre evolutie, in ciuda a tot ce noi insine ne propunem sa nu facem,dar mai mult ca sigur idea de esec ne sperie prea mult.Poate daca nu am intra asa de tare in panica la idea ca dam gres, am da gres mai putin. Nice post, brilliant man.xoxo

Mugur said...

Ancuta, ai mare dreptate! Din pacate, uneori esecul ne sperie mai mult decat este necesar si chiar ne paralizeaza actiunile. Daca il contientizam, poate reusim sa trecem mai usor peste el. I miss you! xoxo