Tuesday, 24 August 2010

Doua perspective de a percepe fericirea / Perceiving happiness from two perspectives

Credeti ca fericirea consta in ceea ce traim la un moment dat sau in ceea ce ne amintim dupa experienta propriu zisa? 

Daniel Kahneman argumenteaza ca "sinele care traieste experienta" percepe fericirea diferit fata de "sinele care rememoreaza experienta".

Daca investiti aproximativ 20 minute, veti descoperi cum povestile pe care ni le spunem noua insine controleaza cat de fericiti suntem indeferent de circumstante. Se poate alege si subtitrare in romana pentru a urmari inregistrarea.

Daniel Kahneman este laureat al premiului Nobel, unul dintre cei mai influenti psihologi contemporani si parintele economiei comportamentale.

Would you say happiness lies in what we experience or in what we remember?

Daniel Kahneman reveals how our "experiencing selves" and our "remembering selves" perceive happiness differently.

By investing some 20 minutes, you will discover how the stories we tell ourselves about our lives control how happy we are regardless of our circumstances. Subtitles are available in 24 languages for this recording.

Daniel Kahneman is a Nobel laureate, one of the most influential living psychologist and founder of behavioral economics.


2 comments:

Leo said...

Deci amintirile conteaza mai mult decat experienta in sine. Inteleg ca fericirea tine un pic si de autosugestie, deci am putea sa ne ducem pe noi insine cu zaharelul.
Mi s-a parut interesant cum a zis : viitorul e alcatuit din amintiri anticipate.

Mugur said...

Leo, asa este. Din pacate sau din fericire, noi, oamenii, nu traim in realitate ci in reprezentarea noastra legata de realitate. In ceea ce priveste zaharelul, suntem mai masochisti, adica preferam sa ne autosugestionam cu chestii negative, chiar naspa. Sunt foarte putini cei care se duc singuri cu zaharelul, majoritatea prefera sa ingurgiteze chestii nasoale.
Da, si mie mi-a placut ideea cu amintirile anticipate. Cumva are logica pentru ca nu putem construi ceva necunoscut noua, pur si simplu nu stim cum.