Thursday, 16 December 2010

Despre ispite si rabdare

Cu totii ne dorim sa obtinem tot felul de lucruri cat mai repede cu putinta. Vrem sa fim cei mai buni in aria noastra profesionala, sa ne gasim rapid drumul in viata, sa avem alaturi de noi cei mai potriviti parteneri, sa fim mai destepti, mai frumosi si mai devreme acasa si, daca se poate, "acum", nicio clipa mai tarziu. Nu mai stiu cine spunea ca pentru ca a recolta ceva este nevoie ca mai intai sa fi sadit ceva si apoi sa asteptam sa creasca. Si, totusi, pe parcurs apar diverse "ispite". Povestea de mai jos ilustreaza atat de frumos ceea ce vreau sa spun incat va invit sa o cititi.
Image credits: I need motivation

Odata, patru ucenici au vrut sa se intreaca. Zis si facut. S-au asezat toti intr-o incapere si au decis ca, timp de trei zile, niciunul sa nu scoata o vorba. Vroiau sa-si puna la incercare rabdarea si puterea de concentrare. Dar, spre seara, cand a inceput sa se intunece, unul dintre ei nu s-a mai putut abtine si a zis: 

- "Sa aprinda cineva lumina!"
- "Ce faci, nu trebuia sa tacem?" l-a intrebat nedumerit al doilea. 
- "Prostilor, de ce ati vorbit ?" se repezi al treilea sa-i dojeneasca. 
- "Ehe, doar eu am tacut!" se lauda cel de-al patrulea. 

Fiecare ucenic a cazut prada cate unei ispite: graba, neincrederea, mania si mandria. Rabdarea este cel mai bun tovaras de drum in viata. Cum de totusi uneori uitam tocmai de ea?

2 comments:

DoarATAT said...

Bună Ziua ! ~ Domnului Mugur Bădărău !
~
Îmi place "stilul" dvs., concis, complet, concludent, compact !
~
Este, ca în cazul meu ... o generalizare parţială ! Ce te faci cu cei LENEŞI (predestinaţi) ?
Aceştia (ca în cazul meu) luptă mai mult pentru CEILALŢI ! Apoi, când au nevoie de "ceilalţi" ... mulţi "se luptă" cu FUGA !
Este necesară existenţa unui echilibru: Fiecare pentru Sine ÎMPREUNĂ cu Semenii săi !
... simplu deziderat ? ...
~
Cornelius, :)

PS: Răbdarea le "lucrează" pe celelalte 4, dar şi ea ... trebuie susţinută prin Iubire ! Ca ORICE lucru Vital, de altfel ! ... ~,

Mugur said...

Ziua buna, Cornelius! Multumesc pentru ganduri si comentariu! Si eu sunt lenes si lucrez asupra acestui aspect :) Si, asa cum spui si tu, daca ne sustinem orice actiune cu iubire, atunci totul vine de la sine :)