Tuesday, 25 January 2011

Cutia cu piersici

Un profesor a dat fiecarui student ca tema pentru saptamana urmatoare sa ia o cutie de carton si, pentru fiecare persoana care ii supara si pe care nu pot sa o ierte, sa puna in cutie cate o piersica, pe care sa fie lipita o eticheta cu numele persoanei respective.

Timp de o saptamana, studentii au purtat permanent cutia cu ei, in casa, in masina, la cursuri, iar seara o aduceau in dormitor. La inceput studentii au fost amuzati de aceasta tema pentru acasa atat de neobisnuita si fiecare a scris cu patima o multime de nume ramase in memorie inca din copilarie.

Apoi, incetul cu incetul, pe masura ce zilele treceau, studentii adaugau nume ale oamenilor pe care ii intalneau si despre care ei considerau ca au un comportament de neiertat. Fiecare insa a inceput sa observe ca, cu fiecare zi ce trecea, cutia devenea tot  mai grea. Iar piersicile asezate in ea la inceputul saptamanii incepusera sa se descompuna intr-o masa lipicioasa, cu miros dezgustator, si stricaciunea se intindea foarte repede si la celelalte.

O problema dificila mai era si faptul ca fiecare era dator sa o poarte permanent, sa aiba grija de ea, sa nu o uite prin magazine, in autobuz, la vreun restaurant, la intalnire, la masa, la baie, mai ales ca numele si adresa fiecarui student, ca si tema experimentului, erau scrise chiar pe punga in care fiecare avea cutia. In plus, cartonul cutiei se stricase si el si arata jalnic.

Foarte repede, fiecare a inteles tema pe care le-o daduse profesorul si anume ca acea cutie pe care o carasera cu ei o saptamana intreaga.


Poate ca uneori, fara voie, strangem in noi diverse sentimente negative pe care le avem fata de anumite persoane care ne-au tratat intr-un mod dureros pentru noi. Si putem alege sa alimentam cu energie aceste sentimente care devin precum piersicile din poveste sau putem alege sa le dam voie sa faca parte din istorie si sa ne eliberam de ele. Iar cateva dintre metodele eficiente sunt: o discutie cu persoana respectiva in care ii spunem cum ne-am simtit, o scrisoare in care ii scriem acelei persoane tot ceea ce nu putem sa-i spunem in mod direct (scrisoare pe care o distrugem dupa ce am scris-o), o rememorare o situatiei in care adaugam resursele de care avem nevoie pentru ca perceptia noastra sa fie diferita (e ca si cum am fi regizori si schimbam modul in care se comporta personajul principal) sau sesiuni de consiliere sau coaching. Si, cu siguranta, mai sunt si multe alte metode pe care probabil deja le aplicati :)

2 comments:

Laura said...

Buna, asa-i e inutil sa porti pica. E uneori chiar greu.Dar e si greu sa ierti, am citit ca doar oamenii puternici pot sa ierte. Poate da, poate nu. Cine stie? Eu ma simt mai bine cand iert si ma iert.
Cele bune! Laura

Mugur said...

Buna Laura, si eu cred ca oamenii puternici si intelepti sunt cei care pot sa ierte. Plus ca, iertand, eliminam toate acele ganduri si sentimente negative care nu ar face decat sa ne faca rau.
O zi frumoasa! Mugur