Monday, 7 February 2011

Despre cum orice comportament are o intentie pozitiva

Odata, in Orient, un rege a vrut sa faca o bucurie supusilor sai. Deoarece ei nu stiau ce este acela un ceas, s-a intors dintr-o calatorie cu un cadran solar. Darul lui a schimbat vietile oamenilor din imparatie. Ei au inceput sa faca distinctie intre diferitele momente ale zilei si sa-si imparta timpul, devenind si mai punctuali, ordonati, de incredere si muncitori.

Cand regele s-a prapadit, supusii lui s-au intrebat cum ar putea aduce un omagiu realizarilor acestuia. Deoarece cadranul solar simboliza generozitatea regelui, oamenii s-au decis sa construiasca in jurul cadranului un templu minunat, cu o cupola din aur. Cand templul a fost terminat si cupola de aur inaltata deasupra cadranului solar, razele soarelui nu au mai putut ajunge la discul solar. Umbra, care le indicase pana atunci oamenilor ora, disparuse pentru ca punctul de orientare era acum acoperit. Ca urmare, oamenii nu au mai putut fi punctuali, de incredere sau harnici si fiecare dintre ei a inceput sa se comporte dupa cum il taia capul.


Astfel, orice comportament are in spate o intentie pozitiva, indiferent de rezultat.

4 comments:

m said...

ai dreptate, majoritatea intentiilor sunt pozitive pentru unii(de obicei , cei care au intentia) si negative pentru altii :D

Mugur said...

M, absolut! Intentia este pozitiva pentru persoana care initiaza comportamentul. In unele situatii intentia poate fi pozitiva si din perspectiva altora sau din contra :)

Anonymous said...

Şi e adevărat şi faptul că, deşi intenţia este cea mai importantă, contează totuşi şi rezultatul.:)
Multe efecte proaste apărute ca urmare a intenţiilor bune reflectă doar ignoranţa. De aceea e important să învăţăm, pe toate căile.

Frumos blog, şi plin de înţelepciune!

Mugur said...

Florina, multumesc frumos! Asa este, conteaza totusi si rezultatul, indiferent de intentie. Si cum primim un feedback continuu de la cei din jurul nostru si de la mediu, daca suntem deschisi, invatam :)