Monday, 28 March 2011

Despre sinceritate

Unui venerabil intelept i-a fost adus odata un hot tanar ce fusese prins furand. Insa, datorita tineretii lui, nu vroiau sa il pedepseasca atat de aspru pe cat ar fi cerut legea. Inteleptul trebuia sa ii arate baiatului calea intunecata si sfarsitul nenorocit al unei vieti de hotie si sa il dezvete astfel de obiceiul respingator.

Numai ca inteleptul nu ii spuse vreun cuvant despre furat. Ii vorbi prietenos baiatului si ii castiga increderea. Singurul lucru pe care i l-a cerut a fost ca baiatul sa promita ca va fi intotdeauna sincer. Gandindu-se ca a scapat usor, baiatul incuviinta repede si merse acasa, simtindu-se foarte usurat.

Dar, in toiul noptii, ganduri despre furat venira la el asa cum norii intuneca luna. Totusi, in timp ce se strecura printr-o usa laturalnica a casei, fu lovit de un gand: "Ce voi spune daca ma opreste cineva pe strada si ma intreaba ce fac? Ce voi spune maine? Daca-mi tin promisiunea sa fiu sincer trebuie sa marturisesc tot si nu pot evita pedeapsa pe care o merit." Incercand sa fie sincer in ciuda deprinderilor sale, incepu sa-i fie greu sa fure. Cresterea sinceritatii l-a dus la cinste si dreptate.


1 comment:

Mugur said...

Multumesc la fel, Vania!