Monday, 18 July 2011

Ce faci ca sa si ai?

Intr-un sat de munte traia un om vestit pentru harnicia sa. Dar, pe cat de muncitor era omul, pe atat de lenes era fiul sau. Toata ziua ar fi stat degeaba si tot nu s-ar fi plictisit. Numai ca, intr-o dupa-amiaza, se duse la tatal sau si ii spuse:

- "Tata, am vazut pe ulita niste baieti incaltati cu ghete noi, foarte frumoase. As vrea si eu asa ghete."

- "Mai baiete", i-a raspuns omul, "daca ai munci si tu cat de putin, ti-as da banii, dar asa, pe degeaba, zi si tu, e drept?"

N-a mai spus nimic copilul, dar a plecat suparat. Tare si-ar fi dorit asemenea ghete, asa ca, a doua zi, iar s-a dus sa-i ceara bani tatalui sau. Dar si de data aceasta parintele l-a refuzat.

Cand a venit si a treia zi sa-i ceara bani, tatal i-a spus:

- "Uite, mai baiete, vad ca nu mai scap de tine! Eu am treaba aici, in gradina. Dar, in pod, e o gramada de grau ce trebuie vanturat, ca altfel se umezeste si se strica. Pune mana pe lopata, vantura tu graul si, pe urma, vino aici si-ti dau bani sa-ti cumperi ghetele. "

Baiatul n-a mai putut baiatul de bucurie. S-a urcat repede in podul casei, dar nu prea il tragea inima la munca. Asa ca s-a culcat pe un brat de fan, a tras un pui de somn, dupa care a alergat in curte, strigand:

- "Gata tatuca, am vanturat tot graul. Acum imi dai banii?"

- "Nu!" - a raspuns omul categoric. "Ti-am spus sa vanturi graul, nu sa pierzi vremea. Treci in pod si fa ce ti-am spus!"

A plecat iar baiatul, dar nu putea intelege de unde stia tatal ca el nu vanturase graul. Probabil ca l-a surprins dormind si nu l-a trezit, ca altfel nu se poate... Asa ca, dupa ce s-a urcat iarasi in podul casei, s-a pus la panda in loc sa aiba grija de grau. A stat el pret de jumatate de ceas, cu ochii atintiti spre tatal sau, care muncea de zor in curte, si, socotind el ca-i de ajuns, se duse iarasi in gradina.

- "Tata, am terminat toata treaba, n-a ramas bob de grau neintors. Acum imi dai banii?"

- "Mai baiete, dupa ce ca esti lenes, mai esti si un mare mincinos. Nu ti-e rusine? Sa stii ca, daca nici de data asta nu te duci in pod si nu faci treaba cum se cuvine, nu mai vezi nicio gheata. Ai inteles?"

Cand a vazut baiatul ca altfel nu se mai poate, s-a urcat in pod, a pus mana pe lopata si a inceput sa vanture graul. Dar, cum a bagat lopata in gramada, a gasit ascunsa in grau o pereche de ghete noi noute, exact asa cum isi dorea el.Cateodata, ne dorim sa facem ceva sau sa ajungem undeva si asteptam sa se intample fara sa intreprindem nimic. Si, atunci, ne intrebam precum omul din banc: "Doamne, eu cum de nu castig la Loto?". Iar raspunsul firesc: "Fiule, ca sa castigi la Loto, e nevoie sa si joci."

Oare ce iti doresti sa se intample saptamana asta? Astepti precum baiatul din poveste sa iti apara de undeva incaltarile sau faci ceva pentru a le obtine? Care este cel mai mic pas pe care, daca il faci, te afli putin mai aproape de obiectivul tau? Sau, si mai simplu, ce faci ca sa si ai?

No comments: