Tuesday, 26 July 2011

Ce faci cu regretele?

Oamenii au regrete pentru ceea ce au facut sau pentru ceea ce nu au facut. Cineva regreta ceea ce a spus la suparare. Altcineva regreta relatia defectuoasa cu parintii sau copiii. Altii regreta ca nu au avut curajul sa spuna "Te iubesc". De cele mai multe ori regretele au legatura cu lipsa unei confruntari deschise sau cu clarificarea unor situatii.

Fiecare regreta cate ceva. Probabil ca si tu, daca te gandesti in acest moment, iti dai seama ca ai cel putin un regret…


Si, atunci, ce facem cu regretele? Cateva idei:

1. Stabileste exact ce regreti. Regreti ceva ce ai facut sau ceva ce nu ai facut? Ceva ce altcineva a facut sau nu a facut? O situatie anume? Odata identificat regretul, intensitatea lui incepe sa scada. Si invata-ti lectia astfel incat istoria sa nu se repete.

2. Cere-ti scuze. Daca prin comportamentul tau ai cauzat cuiva vreun prejudiciu, cere-ti scuze. Cere-ti scuze chiar si tie daca e nevoie. Iarta-i pe altii si iarta-te si pe tine. Ai compasiune pentru toti cei implicati.

3. Ocupa-te de relatiile toxice din viata ta. Uneori ceilalti sunt cauza regretele noastre. Daca te afli in vreo relatie care iti provoaca regrete, poate ca acum este momentul sa te gandesti daca vrei sa mai continui si in ce conditii sau daca nu cumva vrei sa te eliberezi.

4. Responsabilizeaza-te. Inceteaza sa mai dai vina pe ceilalti si asuma-ti responsabilitatea pentru ceea ce ai fi putut sa faci altfel si nu ai facut. Regretele sunt ale tale, la fel si responsabilitatea. Doar atunci cand ajungi sa intelegi acest aspect, iti poti da seama ca doar tu poti face ceva ca sa schimbi situatia.

5. Da-ti voie sa experimentezi sentimente si senzatii. Atunci cand regretam ceva, traim sentimente de vinovatie, tristete, furie, rusine, durere…. Iar daca iti dai voie sa traiesti toate sentimentele asociate cu sentimentul tau de regret, nu vei mai avea nevoie sa revii si vei putea trece mai departe.

Iar ca totul sa functioneze mai este nevoie de inca un ingredient, poate cel mai important, fii sincer/a cu tine insuti/insati.

No comments: