Monday, 7 November 2011

Multumesc!

Poate ca va intrebati cui sau pentru ce multumesc :) M-am gandit sa scriu aceasta postare dintr-o alta perspectiva decat cea a bunelor maniere. Desigur, bunele maniere reprezinta un aspect social important dar si un process care face face din dezvoltarea personala a fiecarui individ. Si, totusi, nu voi aborda implicatiile lui "multumesc" din perspectiva bunelor maniere pentru ca veti gasi o multime de informatii in orice ghid al bunelor maniere.

Ideea acestei postari mi-a venit in urma cu putin timp cand, aflandu-ma in vacanta in nordul Angliei, am fost la un meci de hockey pe gheata impreuna cu bunii mei prieteni din Sheffield. Pentru a ajunge la locurile noastre a fost nevoie sa trecem pe langa vreo 20 de persoane care s-au ridicat pentru ca noi sa putem strecura mai usor. Bineinteles, am simtit nevoia sa le spun “multumesc” celor care se ridicau ca sa ne faca loc si, spre surpriza mea, mai mult de jumatate dintre persoanele respective mi-au spus “multumesc” inapoi. Mi-au multumit pentru faptul ca le multumeam!

Provenind din societatea romaneasca in care cuvantul "multumesc" este destul de rar intrebuintat, am fost uimit ca acele persoane mi-au multumit. Insa mi-am dat seama ca au facut-o ca un gest de apreciere a faptului ca si eu remarcasem efortul lor de a se ridica si le multumisem.

Din punct de vedere al inteligentelor intra- si interpersonale, un simplu “multumesc” poate indica ca intelegi atunci cand cineva te ajuta cu ceva si esti recunoscator pentru asta si ca poti avea o interactiune sociala complexa.

Si, daca tot ai avut rabdarea sa citesti pana aici, gandeste-te care sunt cele mai importante persoane din viata ta si spune-le “multumesc” chiar acum, intr-un mod care sa-ti fie personal si care sa le arate ca le pretuiesti. Iar astazi poate sa fie prima zi in care “multumesc” devine parte din vocabularul tau zilnic. Zambeste si spune “multumesc” celor cu care interactionezi astazi si observa care este efectul asupra lor :)

Si iti multumesc si eu pentru ca ti-ai facut timp sa imi citesti postarea!


4 comments:

Mikka said...

Multumesc!
Po' sa zic Gracias? Mi se pare mai apropiat de a simti Gratia in care traim...

Mugur Badarau said...

Mikka, indiferent de limba, conteaza intentia.
Multumesc si eu, adica Obrigado sau Indatorat cum spun portughezii...

Traian said...

Mugur, iti multumesc pentru prietenie!
Si pentru postare!
O experienta intr-adevar faina!
Un 2012 inaltator iti doresc si, cel care citeste acest mesaj, din toate punctele de vedere!
Cu prietenie sincera,
Traian

Mugur Badarau said...

Traian, iti multumesc frumos! In ziua de astazi prietenii adevarati sunt rari iar eu sunt un norocos ca am un prieten ca tine!
Sa avem un 2012 magic si luminos! Si totul sa ne mearga din plin, pe toate planurile!
Te imbratisez cu drag,
Mugur