Thursday, 14 February 2013

Orbirea / cecitatea perceptiva


Inainte de a citi aceasta postare, va invit sa urmariti filmul de mai jos. Veti vedea cativa jucatori pasandu-si mingea. Numarati de cate ori isi paseaza intre ei mingea jucatorii in alb.
Acum, dupa ce ati urmarit filmul, ati numarat exact cele 15 pase? Ati observat si gorila? Daca nu ati vazut-o, sa stiti ca nu sunteti singurii. In anul 1999, doi psihologi, Daniel Simons si Christopher Chabrisi, au realizat acest experiment si aproximativ jumatate dintre persoanele care au participat la experiment nu au vazut gorila. Multi oameni nu observa ceea ce este foarte evident in fata lor daca sunt concentrati pe un anume aspect din campul lor vizual si manifesta ceea ce se numeste orbire / cecitate perceptiva.

Orbirea / cecitatea perceptiva este incapacitatea de a observa un stimul neasteptat, care se afla in campul vizual al unei persoane atunci cand persoana efectueaza alte sarcini solicitante pentru atentie. Orbirea perceptiva este clasificata ca o eroare de atentie si nu este asociata cu niciun fel de deficienta vizuala. De obicei, acest lucru se intampla deoarece oamenii sunt supraincarcati cu stimuli si le este imposibil sa acorde atentie la toti stimulii din mediul inconjurator. Orbirea perceptuala are, de asemenea, un efect asupra perceptiei oamenilor. Au fost efectuate mai multe experimente care sa demonstreze acest fenomen iar experimentul facut de Simons si Christopher este primul din aceasta serie de experimente.

Va mai invit sa vedeti un al doilea film. Este nevoie sa numarati de cate ori isi paseaza mingea jucatorii in alb.
Numarul correct este de 16 pase. De data asta ati vazut gorila? Aproximativ jumatate dintre cei care nu au vazut sau auzit de primul video postat aici au ratat gorila. Probabil ca voi ati vazut-o de data aceasta. Insa ati observat ca s-a schimbat culoarea la cortina din spate sau ca unul din jucatorii in negru a parasit jocul? Probabil ca nu. Atunci cand va uitati dupa gorila, pierdeti din vedere alte aspecte care apar in mod neasteptat.

Avem o atentie selectiva care poate genera in anumite contexte aceasta incapacitate de a percepe stimuli neasteptati, adica aceasta orbire perceptiva. Acum, daca este sa ne gandim cat de "incrancenati" sau, altfel spus, cat de "focusati" suntem pe anumite obiective sau pe finalizarea unor sarcini, oare ce aspecte mai mult sau mai putin importante ne scapa din vedere?

No comments: