Thursday, 14 May 2009

Realitate sau iluzie?

Cand eram copil vedeam cu usurinta tot felul de chestii pe care am incetat la un moment dat sa le mai vad. De ce? Pentru ca ochii mei au fost antrenati de profesori, de parinti, de mediu sa vada, incetul cu incetul, doar lucrurile evidente. Adica doar ceea ce vedeau si ceilalti. Si, treptat, am renuntat sa mai vad ceea ce parea inutil...

De ceva timp insa, am inceput iar sa vad si ceea ce am fost invatat ca este inutil. Si am descoperit ca este minunat sa vad din nou ceea ce vedeam cand eram copil. Realitate? Iluzie? Nu stiu. Stiu doar ca imi place sa vad si altfel :)

Asa ca va invit la un mic exercitiu amuzant de a vedea si altfel. De a vedea si ceea ce altii nu vad pur si simplu. Aveti mai jos noua stereograme, pe care le-am luat de pe site-ul www.rupelkinsky.com. Apasati pe oricare dintre cele noua imagini pentru a descarca una dintre ele la dimensiunea potrivita si uitati-va la ea. Incercati sa va uitati dincolo de imagine, ca si cum ati privi printr-o fereastra ceea ce se intampla dincolo de geam. Relaxati-va.

Iar ca bonusul sa fie pe masura, in momentul in care veti vedea cu adevarat ce reprezinta imaginea, veti vedea pozitii 3D din Kamasutra :) Pe bune :)

23 comments:

ajnanina said...

io zic ca e realitate... ca daca ar fi iluzie, imaginile bonus ar fi mult mai explicite :)
asa, lasa suficient loc imaginatiei...

Madalina said...

Deci pot sa spun ca ma doare capul de cat m-am chinuit sa vad si eu pozitiile alea, da cred ca am gasit niste inimioare la un moment dat si niste pietricele si prin a doua imagine vag ceva din ce ziceai :))
Cred ca sunt grav!

Mikka said...

Mugur draga, ce funny deschidere a diminetii ne-ai adus!
Stereogamele sunt jucarii tare dragi mie. Nu mi s-au deschis toate pozele, dar ce am vazut (primele 5) a fost de ajuns. La birou, cand imi fac pauze, ma joc pe http://stereograms.tut.su/GalRo.htm

Imi place sa vad si ma ocup de ceva vreme de arta de a vedea. Multe din iluzii se destrama, cand vrem sa vedem. Aici intra multe "vazuturi". De la culori, lumini, forme, pana la inlantuirea evenimentelor din viata... Si pana la puterea de a alege din ce unghi vrei sa vezi lucrurile, oamenii, lumea...

Apropos de "realitate sau iluzie", aici merge un zen-ism preferat al meu:
"Lucrurile nu sunt ce par a fi.
Dar nici nu sunt altceva."

ajnanina said...

Mugur, ce vedeai cand erai mic ?

Lorena said...

INca din primele randiru citite am realizat ca vedeai imagini tridimensionale cand erai mic.ci eu amaceasta abilitate.Si mi-am zis ca cei ce te-au indrumat sa vezi numai ce trebuie cum spui tu au facu o mare greseala. este o abilitate pe care nu multi o au.
Dar,,,vazan imaginile trimise...stau si ma gandesc :oare asta vedeai tu cand erai mititel? Pai...in cazul acesta, gasesc fondata alarmarea parintilor.

Cristian Lisandru said...

Da, da, lasă mult loc imaginaţiei, aşa că fiecare se poate delecta umblând cu gândul şi cu ochii minţii pe tot felul de trasee...

Adrian said...

Mai bine le scot la imprimanta, ca asa ma tot uit de ma doare capul, vad ca si Madalina a patit la fel, poate ne trebuie ochelari :), in fine, mai tineti minte la Coca Cola se dadeau inainte postare in care, tot asa ca si aici, te uitai fix si vedeai o foca, un urs, sau un mos.
imi placeau la nebunie, senzatia si fericirea acelei imagini 3d, realitate sau iluzie? cred ca e iluzie optica si totusi o realitate a unei imagini.

Mugur Badarau said...

Ajnanina, la mine apar mai mult decat explicit :) Bineinteles, nu se face si vreun "zoom" in anumite zone, dar nici nu e necesar :)))

Mugur Badarau said...

Madalina, este pe drumul cel bun :) Ai vazut cateva din elemente iar pentru inceput e mai mult decat bine :)

Mugur Badarau said...

Mikka draga, super! Multumesc mult pentru link-ul catre site-ul cu stereograme. De cand le vad cu usurinta, imi place sa ma tot uit la ele. Iar acum mai am un site pe care sa ma uit :)

Iar zen-ismul tau preferat e genial!!! Imi place mult de tot!

Mugur Badarau said...

Ajnanina, cand eram mic vedeam ceea ce vedea si majoritatea copiilor.

Mugur Badarau said...

Lorena, chiar sa fi vazut cand eram mic imaginile astea, nu as fi stiut despre ce e vorba :) Copiii au o inocenta absolut delicioasa care dispare odata cu ceea ce adultii denumesc "cunoastere".

Mugur Badarau said...

Cristian, ochii mintii pot zburda in atatea locuri incat, daca nu ar exista interactiunea cu ceilalti oameni, am sta majoritatea timpului cu ochii inchisi, lasandu-i sa colinde :)

Mugur Badarau said...

Adrian, si pe mine m-a durut capul la inceput din cauza ca ma concentram sa vad. In momentul in care m-am relaxat si am privit dincolo de imagine, mi-a trecut durerea de cap si a aparut imaginea tridimensionala. Imi place ideea de iluzie optica care reflecta realitatea unei imagini!

impartialul said...

eu nu vad nimic. e adevarat, nici nu m-am chinuit foarte tare (30 de secunde pe primele 2 fotografii)

p.s. mugur, vezi ca pozele 7-9 nu se deschid

Mugur Badarau said...

Impartialule, 30 de secunde e cam putin ca sa incepi sa vezi :)

Multumesc pentru informatia cu imaginile care nu ti s-au deschis. Am verificat si eu si la mine se deschid toate. Cateodata mai apar diverse probleme cu imaginile salvate dar dispar la fel de repede pe cat au aparut :)

impartialul said...

taica, nu toata lumea are skype. se incarca doar in firefox. in ie nu vrea nici sa le pici cu ceara.

Mugur Badarau said...

Impartialule, eu deschid paginile de Internet cu Safari. Din pacate, nu stiu ce se intampla cand blogul e deschis cu altceva. O sa caut un computer cu IE si o sa ma uit poate descopar ce se intampla. Multumesc inca o data ca mi-ai spus.

impartialul said...

mda, safari am vrut sa spun, nu skype

. said...

da.. oi fi eu mica inca sa-mi dau cu parerea, dar am impresia ca atunci cand eram si mai mica vedeam si intelegeam mai mult din lumea reala ce o traiesc acum. nu-i intelgeam nici pe adulti cand nu intelegeau ca eu inteleg

imi plac postarile tale. continua tot asa

Mugur Badarau said...

Mimitz, asa este, copii vad si inteleg mult mai mult din lumea reala, fata de adulti. La adulti apar tot felul de filtre si bariere datorate educatiei si mediului care ii "programeaza" sa vada si sa inteleaga doar ceea ce poate percepe majoritatea.

Ma bucur ca iti plac postarile mele. Multumesc frumos.

Carmen said...

:)
nu-mi vine sa cred! n-am mai vazut asa ceva pana acum.
ce fain se vad imaginile!
si ca sa vezi.. ca atunci cand am citit postarea ma intrebam oare eu o sa vad...? si imediat dupa aceea.. vreau sa vad si eu! :)))

Mugur Badarau said...

Carmen, ma bucur ca ai reusit sa vezi imaginile 3D din stereograme atat de repede. Eu sutn fan stereograme si, din cand in cand, mai intru pe cate un site cu astfel de imagini si ma uit :)