Wednesday, 18 August 2010

Despre ghemele pufoase

Adaptare dupa Julie Hay*

Image credits: Simply Treasures

A fost odata ca niciodata o tara in care toata lumea era fericita. Fiecare persoana se nastea cu un sac fermecat care continea un stoc interminabil de gheme pufoase.

Cand ghemele erau daruite altor persoane, ele erau precum atingerea mainii unui copil mic, astfel incat oamenii simteau caldura si afectiune ori de cate ori primeau un ghem pufos. Si, pentru ca sacii erau fermecati, fiecare putea cere si primi oricat de multe gheme vroia.

Intr-o zi, a venit o vrajitoare rea, care a raspandit zvonul ca nu vor fi intotdeauna suficiente gheme in saci. Vrajitoarea vroia sa vanda o licoare care aduce fericirea iar stocurile gratuite de gheme pufoase nu erau benefice pentru afacerea ei.

Crezand zvonul lansat de vrajitoare, oamenii au inceput sa ascunda ghemele pufoase. Acum locuitorii nu mai erau la fel de fericiti. Oamenii daruiau gheme cu economie si, chiar si atunci vroiau, de fiecare data, un ghem in schimb. Unii au inceput sa daruiasca gheme din plastic astfel incat sa pastreze originalele pentru ei. Desi pareau foarte reale, senzatiile pe care le ofereau nu erau aceleasi. Vrajitoarea cea rea a facut o multime de bani vanzand licoarea ei care aduce fericirea.

In cele din urma, un calator intelept a trecut prin tinut si, vazand ceea ce se intampla, le-a spus oamenilor ca sacii ERAU fermecati si ca vor fabrica in continuare gheme indiferent de cat de multe sunt scoase din sac si daruite.

Oamenii au inceput sa-l creada pe calator si sa scoata mai multe gheme. Acum asteptam sa ii vedem reusind sa aduca inapoi obiceiul daruirii de gheme pufoase.

*Julie Hay este trainer si coach, director al International Centre for Developmental Transactional Analysis (UK)

2 comments:

DoarATAT said...

Bună ZIUA ! (iată ... două gheme !)
Domnului Mugur Bădărău !
~
Dar dacă sacul fermecat ... NU este peticit "bine" ?
Ghemele "căzute" la întâmplare, îşi mai păstrează ... "aroma", "gustul", "culoarea", "puful" ... MENIREA ?
etc. (... zise pesimistul !), ştiind că, oricum, vorbele-i vor fi "drese" ... de "OPTIMIST-ul de serviciu" !
~
... ]la revedere ![ ...
~ (sic. !)
~
Cornelius,

PS: ... sper ... că NU v-am uitat ! ...
~,

Mugur said...

Buna ZIUA, Cornelius!

Ma bucur ca esti bine!
Daca sacul nu este bine peticit, foarte bine! Inseamna ca o parte din ghemele pufoase vor cadea si vor ajunge la oameni care au nevoie de ele, pastrandu-si aroma, gustul, culoarea, puful... Probabil ca asta era menirea lor. Sa faca fericiti niste oameni necunoscuti :)

O zi minunata sa ai!
Mugur