Friday, 29 October 2010

Despre intelepciune

Traia odata un om care avea trei fii pe care ii iubea foarte mult. Nu era bogat, dar castigand ceva bani, reusi sa-si cumpere un ogor. Cand a ajuns la adanci batraneti, isi spuse: "Oare caruia dintre copiii mei sa-i las ogorul? Am sa-l las aceluia care se va dovedi mai intelept". 

Si i-a pus la incercare. I-a chemat pe toti trei langa patul sau, din care nu se mai putea ridica, si le-a zis:
- "Iata, va dau cate cinci sute de lei fiecaruia. Casa noastra are o singura camera si e goala. Cine reuseste sa umple camera cu lucruri cumparate cu acesti bani, acela va primi ca mostenire ogorul".

Toti trei au plecat dupa cumparaturi. Fiul mai mare a cumparat un snop de paie, al doilea un saculet cu pene, iar fiul mai mic a cumparat o lumanare si o cutie de chibrituri. 

A doua zi, toti trei feciorii s-au adunat in camera batranului aducand fiecare ce cumparase. Cel mai mare a imprastiat snopul de paie, dar abia a umplut un colt de camera. Al doilea a imprastiat penele, dar abia a umplut un sfert de camera. Tatal era foarte nemultumit. In sfarsit, baiatul cel mai mic se aseza in mijlocul odaii, scapara chibritul, aprinse lumanarea si lumina ei umplu toata incaperea...Oare te-ai gandit ca nu este nevoie de foarte multe pentru a-ti umple viata? Care este pentru tine "lumanarea" care te umple cu lumina ei?

6 comments:

Traian said...

Sau cum spunea cineva, referitor la puterea exemplului personal si la faptul ca foarte multi se considera prea mici pentru a face diferenta: o lumanare poate lumina o camera intunecata pana in cele mai mici colturi. Insa oricat de mult intuneric ai aduce, tot nu poti sa anulezi lumina care vine de la o lumanare (de la o sursa). In cele din urma, lumina castiga! Multumesc pentru postare! Foarte faina pilda.

Mugur Badarau said...

Traian, ma bucur ca ti-a placut pilda! Asa este, exemplul personal face intotdeauna diferenta! Si chiar daca uneori credem ca suntem prea mici pentru a "lumina", poate ca este bine sa ne aducem aminte de lumanarea care aduce lumina intr-o incapere complet intunecata, asa cum observai si tu!

Sorina said...

foarte frumoasa pilda, Mugurel.Asa este "nu neglijati niciodata lucrurile mici. O lumanare poate sa faca ceea ce nu poate sa faca niciodata Soarele....sa lumineze noaptea".

Mugur Badarau said...

Sorinuca, ma bucur tare mult ca ti-a placut! Uneori, lucrurile mici pot face o mare diferenta...

Carmen said...

Mugur, blogul tau e fantastic! L-am descoperit in aceasta seara. Citesc, citesc si nu ma mai satur...
Felicitari!

Mugur Badarau said...

Crmen, multumesc frumos pentru gandurile minunate! Ma bucur ca iti place ceea ce postez pe blog.