Saturday, 2 October 2010

Povestea supei din piatra

Cu multi ani in urma, trei soldati infometati si obositi de atatea lupte, au ajuns intr-un mic satuc. Taranii de aici abia supravietuiau de la o zi la alta ca urmare a unei recolte sarace si a multor ani de razboi. S-au adunat repede in piata satului sa-i intampine pe soldati insa au facut-o cu mana goala. Au inceput sa se planga ca nu le-a mai ramas nimic si ca sunt muritori de foame.


Soldatii au schimbat repede intre ei cateva vorbe. Apoi s-au intors catre batranii satului. Primul soldat le-a spus: "Pamantul vostru saracit v-a lasat fara nimic de oferit, dar va vom impartasi noi din putinul pe care il avem: secretul cu ajutorul caruia poti face supa din pietre."

Bineinteles ca taranii au fost intrigati de spusele soldatului. Au aprins focul si au pus cel mai mare vas cu apa la fiert. Soldatii au aruncat in apa trei pietricele.

"Aceasta va fi o supa foarte buna", zise al doilea soldat, "dar un pic de sare ar face-o minunata". In acel moment o taranca s-a ridicat si a spus "Ce noroc! Tocmai mi-am amintit unde a mai ramas catava." S-a intors repede si a mai adus si un sort de bucatarie, un patrunjel si o gulie. In timp ce acestea au fost puse la fiert si altor tarani li s-a mai improspatat memoria. In curand in oala au fost puse orez, morcovi, carne de vaca si smantana. Pana sa fie gata supa, a mai aparut si o sticla de vin.

Tot satul alaturi de cei trei soldati s-au pus sa se ospateze. Au mancat, au dansat, au cantat pana tarziu in noapte cum nu s-a mai intamplat de mult.

Dimineata cand cei trei soldati s-au trezit, toti satenii stateau in fata lor. La picioare aveau pus un rucsac cu cea mai buna paine si branza. "Ne-ati impartasit cel mai mare secret, acela de a face supa din pietre, a spus un taran soldatilor, si pentru aceasta nu va vom uita". Auzind acestea, al treilea soldat s-a intors catre multime si a spus: "Nu e nici un secret, insa un lucru ramane mereu adevarat: doar impartind poti face o mare sarbatoare."

Image credits: www.gettyimages.com

De multe ori cerem uitand sa si oferim. Vrem sa avem o relatie de cuplu perfecta si privim lucrurile din perspectiva ingusta a ceea ce ne dorim sa obtinem: iubire, stabilitate, rasfat, uitand sa ne intrebam noi ce oferim de fapt? Vrem un job stabil si cu un venit substantial, dar ne intrebam si ce oferim noi? Vrem ca prietenii sa ne fie alaturi, sa ne sustina si sa ne ofere din timpul lor si, totusi, ne intrebam vreodata daca noi, la randul nostru, oferim ceea ce cerem de la prieteni?

Acestea sunt doar cateva intrebari... Daca in viata ta exista relatii (de cuplu, de familie, prietenie, profesionale) care nu functioneaza asa cum iti doresti, poate ca este momentul sa te intrebi daca exista ceea ce americanii numesc "win-win situation", adica o situatie de tip "castig-castig". Poate ca este momentul sa te intrebi daca si tu oferi ceea ce iti doresti de la ceilalti. S-ar putea sa ai o surpriza :)

No comments: