Saturday, 18 December 2010

Despre intelepciune

Fiecare zi poate fi minunata daca noi decidem ca asa va fi, daca privim problemele ca pe niste lectii din care putem invatam, daca daruim fara sa asteptam sa primim ceva in schimb, daca multumim pentru tot ceea ce suntem, facem si avem. 
Image credits: Heart Wisdom

Un barbat in varsta de 92 de ani s-a barbierit, s-a pieptanat, s-a imbracat si la ora 8 dimineata a pornit spre casa de batrani.

In holul de la intrarea in casa de batrani, il intampina zambind un tanar care ii spune ca are camera pregatita. In timp ce merg amandoi pe coridor, tanarul ii povesteste cum arata camera.

- "Imi place tare mult", spune batranul cu incantarea unui copil de 8 ani care urmeaza sa aiba propria lui camera.
- "Dar inca nu ati vazut camera!", se minuneaza tanarul.
- "Nu conteaza ca inca nu am vazut camera", ii raspunde batranul. "Faptul ca aceasta camera imi place nu depinde de cat este de mare sau de cum este decorata, ci depinde doar de cum vreau eu sa o vad. Eu am decis deja ca imi place camera. Fericirea tine de modul in care privim lucrurile. In fiecare dimineata pot alege daca imi petrec ziua in pat si ma plang ca ma doare ceva sau ii multumesc Cerului pentru tot si pentru ca ma pot misca."

7 comments:

Cristian Lisandru said...

Fiecare zi este, într-adevăr, o binecuvântare. Important este să o trăim la superlativ, dacă se poate spune aşa. Probabil că nu vom deveni înţelepţi (în acel sens deosebit al cuvântului), dar tragem, sau ar trebui să tragem, concluziile care se impun din fiecare zi...

Constantin Noica spunea:

"Înţelepciunea? Este o stare sau un demers, în speţă unul de armonie, echilibru, măsură. Se poate vorbi de esenţa, firea ei, dar nu de adevărul ei"...

Bine te-am regăsit, Mugur!

m said...

povestirea este despre faptul ca fericirea poate fi o alegere, nu neaaparat o traire pentru care trebuie sa ne luptam. Dar nu vad ce lagatura are cu intelepciunea. Alegerea de a fi fericiti nu tine de gradul de intelepciune al individului.
Parerea mea :)

m said...

PS:in cazul povestirii, o posibiliate este ca fericirea nu este o alegere a batranului. Ea poate fi un sistem de protectie activat de instinctul de conservare ;)...dar astea sunt cazuri extreme

Zamfir de Turda said...

Este filosofia la care am ajuns şi eu. Alegerea mea zilnică este de aceeaşi natură. Prefer să VREAU să fiu fericit şi astăzi. Altfel, nu ştiu cum aş putea suporta lipsurile între care mă zbat.

Mugur Badarau said...

Cristian, multumesc frumos pentru gandurile minunate! Asa este, fiecare zi este o adevarata binecuvantare si tine doar de noi ca sa ne dam seama ca este asa!

Mugur Badarau said...

M, cred ca ceea ce spui tu nu este diferit de ideea povestirii. Fericirea, asa cum spui si tu, este o alegere care tine de noi. Insa doar oamenii intelepti isi pot da seama de asta. Altii cauta fericirea in exterior si, nefiind in contact cu ea in interorul lor, continua sa o caute, pentru ca si atunci cand o gasesc, nu o recunosc...

Mugur Badarau said...

Zamfir, minunat! Uneori, chiar daca lipsurile din exterior pot ajunge sa ne copleseasca, fiind in contact cu fericirea interioara, vrem si alegem sa fim fericiti!