Wednesday, 9 February 2011

Despre iluzii sau fenomenul McGurk / Illusions or the McGurk Effect

Cu siguranta sunteti familiarizati cu diverse efecte care creeaza iluzii optice. De exemplu, daca priviti imaginea de mai jos, vedeti liniile orizontale ca fiind parale sau nu? Ei bine, sunt paralele :)

Most certainly you are aware of various effects that create optical illusions. For example, if you look at the image below, do you the horizontal lines as being parallel or not? Well, they are parallel :)


Cu ceva timp in urma, am avut o postare despre stereograme (imagini 3D ascunse intr-o alta imagine) "Realitate sau iluzie", o alta forma de iluzie optica. Am postat si 9 stereograme cu imagini din Kamasutra ca bonus pentru cei care se antreneaza sa vada aceste imagini speciale denumite stereograme :)

Astazi insa m-am gandit sa va prezint un fenomen care demonstreaza interactiunea dintre auz si vaz in in timpul procesului de vorbire. Este vorba de effectul McGurk, care sugereaza ca perceptia vorbirii este multimodala si ca implica informatii primite pe mai multe canale senzoriale. Effectul McGurk este uneori denumit efectul McGurk-MacDonald si a fost descris pentru prima data intr-o lucrare publicata in 1976. 

Iar ca ilustrare, uitati-va la filmuletul de mai jos. Personajul spune de fiecare data "BA, BA, BA" numai ca uneori auzim "FA, FA, FA" deoarece exista o incongruenta intre ceea ce percepem prin auz si prin vaz si atunci, canalul senzorial prin care primim de-a lungul zilei cantitatea cea mai mare de informatie (vazul, la majoritatea oamenilor) preia controlul. Uitati-va la film si o sa fiti uimiti de aceasta iluzie ca percepem lumea din jurul nostru intr-un mod obiectiv :)

Some time ago, I posted something on stereograms (3D images hidden within another picture) "Realitate sau iluzie", just another form of optical illusion. I also posted 9 stereograms with images from Kamasutra as a bonus for those who train to see these special images called stereograms :)

And today I decided to present you a phenomenon which demonstrates the interaction between hearing and vision in speech perception. It is the McGurk effect which suggests that speech perception is multimodal, involving information from more than one sensory modality. The McGurk effect is sometimes called the McGurk-MacDonald effect and was first described in a paper published in 1976.

As an illustration, have a look at the short film below. The guy says all the time "BA, BA, BA", but sometimes we may hear "FA, FA, FA" because there is inconsistency between what we perceive through hearing and what we perceive through vision and then, the sensory channel which we utilise predominantly  for gathering information (vision, for most of the people) takes charge. Watch the film and you will be amazed by the illusion that we perceive the world around us in an objective way :)

13 comments:

Carmen said...

cu adevarat uimitor!
oare de cate ori in viata am interpretat eronat ceea ce e in jurul nostru sau ceea ce a incercat cineva sa ne transmita...?

Mugur Badarau said...

Carmen, nici mie nu mi-a venit sa cred cand am vazut filmuletul prima oara! Putem sa distorsionam perceptia realitatii atat de mult incat sa auzim doar ceea ce ne este familiar... Ca si tine, si eu m-am intrebat de cate ori am interpretat si continui sa interpretez eronat ceea ce se intampla in jur sau imi este comunicat...

Carmen said...

Ce crezi ca ar fi indicat sa facem ca sa evitam cat mai mult astfel de interpretari eronate?

Mugur Badarau said...

Probabil ca exista mai multe modalitati de a evita interpretarile eronate. Eu verific cu oamenii din jur daca perceptia mea este impartasita si de ei. Bineinteles, asta nu exclude posibilitatea ca, la un moment dat, cu totii sa fim intr-o halucinatie colectiva :)

Carmen said...

Si oare atunci cand verifici cu cei din jur, perceptia lor (in special daca reprezinta majoritatea) este cea corecta? e atat de relativ totul. e posibil ca o singura persoana dintr-un grup sa perceapa lucrurile in mod corect, iar restul sa le perceapa eronat. :)

Carmen said...

de ce ne lasi sa-ti ducem dorul? :)
o postare mica macar...? ;)

Unknown said...

asta probabil e numai o mică dovadă a adevărului: Maya.

oricum efectul e cât se poate de fascinant, poate fi un stimulent foarte bun pentru deschiderea conştiinţei, a conştientizării că este mult mai mult în lumea asta decât ochiul vede...

Mugur Badarau said...

Carmen, ai mare dreptate. Totul este, intr-adevar, atat de relativ in ceea ce priveste perceptia noastra. Cumva aspectul asta ne poate ajuta sa intelegem ca niciunul dintre noi nu detine adevarul absolut :)

Multumesc mult pentru gandurile frumoase! Uneori am perioade foarte incarcate si nu reusesc sa postez pe blog. Cred ca, totusi, inca nu am invatat sa-mi gestionez mai bien timpul :)

Mugur Badarau said...

Flipi, asa este. Si, oricum, noi, oamenii, suntem tentati sa observam doar aspectele pe care le cunoastem, chiar daca asta inseamna sa deformam realitatea. Oricum, o percepem intr-un mod atat de subiectiv... Din fericire, din ce in ce mai multi oameni sunt interesati de dezvoltare personala si de deschiderea constiintei.

Unknown said...

aşa e.
şi pentru că suntem la subiectul acesta:
http://www.neave.com/strobe/

trebuie privită imaginea 30 secunde fără să clipeşti şi apoi sa îţi priveşti mâna fără să o mişti, eventual ţinând mâna pe mouse.

Mugur Badarau said...

Multumesc! Super interesanta senzatia! M-am uitat si la obiectele din camera si aveam senzatia ca sunt intr-o alta lume. Se deformau ca si cum ar fi avut o viata a lor.

Unknown said...

Da, venind să întărească aceiaşi concluzie. Sincronicităţile din viaţa mea mi-au oferit chiar zilele trecute acest link.
Şi cu plăcere, dacă nu împărtăşeşti totul devine gol, fără sens.

Mugur Badarau said...

Flipi, imi place cum gandesti! Si eu cred ca impartasind cu ceilalti, ne bucuram si mai mult de ceea ce avem sau stim.