Saturday, 30 July 2011

Exista Dumnezeu?

Profesorul unei universitati importante si-a provocat studentii sa raspunda la urmatoarea intrebare: "Dumnezeu a creat tot ceea ce exista?".

Unul dintre studenti a raspuns ferm: "Da!".

Profesorul a pus o noua intrebare: "Daca Dumnezeu a creat totul inseamna ca El l-a creat si pe diavol. Si, de vreme ce acesta exista (asa cum putem observa in propriile noastre actiuni), inseamna ca Dumnezeu e rau?".

Un alt student a ridicat atunci mana si a intrebat: "D-le Profesor, starea de frig exista?".
"Bininteles!", i-a raspuns profesorul. "Ce fel de intrebare este aceasta?", a continuat profesorul... "Cu siguranta ca exista, nu ti-a fost frig, n-ai tremurat niciodata?"

Proaspatul student raspunse: "De fapt starea de rece nu exista. In concordanta cu legile fizicii, ceea ce noi consideram rece reprezinta de fapt absenta caldurii. Orice lucru poate fi obiect de studiu atata vreme cat transmite energie (caldura). Zero absolut reprezinta absenta totala a caldurii, dar starea de rece nu exista. Ce am facut noi este doar sa cream un termen care sa descrie ce simtim cand nu primim caldura in organism."

Studentul a continuat "Intunericul exista?".
"Bineinteles!" raspunse profesorul.
"Va inselati din nou, domnule Profesor. Nici intunericul nu exista. Ceea ce exista de fapt este doar absenta luminii. Lumina poate fi studiata, intunericul nu. Intunericul nu poate fi fractionat, insa lumina da. O simpla raza de lumina alunga intunericul pe suprafata pe care ajunge acea raza de lumina. Intunericul este un termen inventat de oameni pentru a descrie ce se intampla cand nu avem lumina."

"Domnule Profesor, exista raul absolut?".
Profesorul ii raspunde: "Bineinteles ca exista, dupa cum am mentionat la inceputul discutiei, vedem violuri, crime, violenta peste tot in lume, toate acestea sunt intruchiparea raului."
Studentul raspunse: "Domnule profesor, raul absolut nu exista. La fel cum am demonstrat in celelalte doua cazuri, raul absolut este un termen creat de om pentru a descrie rezultatul absentei lui Dumnezeu in inima omului."

Dupa toate acestea, profesorul isi dadu jos palaria si nu mai spuse nimic.

2 comments:

Lucian Vâlsan said...

Sofism ieftin. Se compară mere cu scobitori încercând să se-nţeleagă microcipurile.
Existenţa sau inexistenţa zeului creştinopat se demonstrează mult mai complex de-atât.

Mugur Badarau said...

Lucian, imi pare rau ca tu ai inteles ca este vorba de vreo demonstratie stiintifica complexa sau de prozelitism. Este o povestire cu talc din care fiecare isi ia atat de mult sau de putin cat are nevoie sau poate.