Un inginer urma sa prezinte munca de cateva luni a echipei sale vice-presedintelui pentru dezvoltare de produse al unei companii de software. Oamenii care muncisera de dimineata pana seara la proiect participau si ei la intalnire si se simteau mandri ca rezultatul muncii lor sustinute avea sa fie prezentat.
Imediat ce inginerul a terminat prezentarea, vice-presedintele l-a intrebat pe un ton sarcastic:
- "De cat timp ai terminat facultatea? Specificatiile astea sunt ridicole. Nu au nicio sansa sa treaca mai departe de biroul meu."
Pana la sfarsitul intalnirii, inginerul, extrem de jenat si complet dezamagit, nu a mai scos niciun sunet. Oamenii din echipa lui au facut unele observatii plapande - si chiar unele ostile - la adresa vice-presedintelui, dar, in final, au plecat cu totii simtindu-se umiliti.
In urmatoarele doua saptamani inginerul a continuat sa fie obsedat de cuvintele vice-presedintelui. Deprimat, omul se gandea ca nu va mai primi vreodata vreun proiect de amploare in cadrul companiei si chiar se decisese sa isi dea demisia.
In cele din urma, inginerul s-a dus la vice-presedinte si i-a amintit acestuia de intalnire, de cuvintele critice si de efectul lor demoralizator asupra sa si a intregii echipe. Apoi a continuat:
- "Stiti, nu am reusit sa inteleg ce ati urmarit de fapt. Presupun ca nu ati vrut doar sa ma faceti de ras si ca ati avut si un alt scop in minte."
Vice-presedintele a fost de-a dreptul socat. Nu i-a trecut prin minte ca remarca lui a avut un efect atat de devastator. De fapt, chiar credea ca acel software este de fapt promitator, dar mai este de lucru la el. Nu a avut deloc intentia sa jigneasca pe cineva. Asa ca, intelegand ce se intamplase, si-a cerut scuze.
4 comments:
Feedback-ul are mare importanta, daca nu stii sa exprimi cum trebuie gandurile, poate avea efecte exact contrarii. Cred ca ar trebui facuta si putina scoala pentru asa ceva :)
Si eu consider ca feedback-ul este esential in comunicare. Si este important sa stim cum sa-l oferim, dar si cum sa-l primim atunci cand ne este oferit.
Ar fi interesant sa scrieti un articol despre cum sa ne exprimam corect feedback-ul.multumesc
Multumesc pentru sugestie. Este o idee foarte buna pentru ca sunt atat de putini oameni care ofera feedback intr-un mod non-invaziv si eficient incat, intr-adevar, este nevoie de cateva idei de baza. Zilele acestea voi scrie despre feedback si despre modul ideal in care psihologia considera ca este bine sa fie oferit.
Post a Comment