Thursday, 22 September 2011

Dragostea nu are nevoie de verigheta


Ieri dimineata am decis sa iau tramvaiul pentru trei statii si, in timp ce-l asteptam sa vina, privirea mi-a fost atrasa de o o geanta de umar, din aceea de panza, gen "Flower Power", cu steagul Angliei aplicat pe ambele parti. Daca ma cunoasteti mai bine, stiti ca sunt fan Anglia pana in maduva oaselor :)

Manat de curiozitate, am studiat-o pe tipa care purta o astfel de geanta: o femeie spre 40 de ani, cu parul prins lejer si strengareste cu o clama de par, imbracata cu o bluza inflorata gen ie si cu o fusta larga si colorata. Tinuta adolescentina ii venea de minune pentru ca tipa emana prin toti porii o prospetime si o feminitate adolescentina. Mi-a atras atentia si faptul ca se tot uita pe trotuarul diametral opus celui de pe care venise ea. La un moment dat fata i s-a luminat atat de mult incat nu am putut sa nu ma uit si eu in directia in care se uita ea ca sa vad ce vede. Am descoperit o batrana, un tip si o femeie incruntata si eram tare intrigat de cine sau ce anume o facuse pe tipa sa se lumineze la fata si mai mult decat era si sa devina usor nerabdatoare.

S-a facut verde pentru pietoni si cele trei persoane au traversat si au ajuns si ele pe refugiul statiei de tramvai. Tipul s-a apropiat de tipa, a salutat-o incercand sa para distant, dar deja era rosu ca focul la fata. Ea radea si se juca cu parul in acel mod senzual pe care il adopta o femeie doar atunci cand cocheteaza cu un barbat.  M-am gandit ca sunt la inceputul relatiei si de aceea sunt mai retinuti cu gesturile de afectiune in public. Si m-am gandit ca sunt un cuplu tare frumos si la nivel fizic, dar si ca energie.

In tramvai am nimerit langa doi elevi care erau impreuna si care se sarutau mecanic din cand in cand, ca si cum ar fi extras lichidul dintr-o sticla de bere… Ea mesteca o guma pe care o mai scotea din cand in cand din gura intr-un mini balon pe care il spargea cu zgomot. Iar el privea plictisit pe geam. Nu vorbeau nimic… Doar ca, din cand in cand, unul dintre ei isi misca mecanic gura catre celalalt, isi impreunau absent buzele si se auzea un zgomot de ventuza…

M-am gandit ca inseamna pasiunea si ce diferenta enorma era intre cele doua cupluri. Cat de rutinati si de plictisiti in dragostea lor erau adolescentii si cat de frumosi si senzuali erau ceilalti doi. Mi-am adus aminte de ei si mi-am rotit privirea prin tramvai, cautandu-i. I-am vazut si am avut o surpriza de proportii!

Erau in spatele mele, lateral stanga, si se tineau amandoi de bara cu mana stanga. Si atunci am observat ca amandoi aveau cate o verigheta pe deget si ca cele doua verighete erau atat de diferite incat nu puteau fi semnul dragostei lor, ci semnul ca, la nivel administrativ si social, apartineau altor doua persoane… Si atunci am inteles freamatul ei si retinerea lui… M-am uitat cu drag la ei, la felul adolescentin si senzual in care isi manifestau dragostea, si m-am bucurat ca dragostea nu are nevoie de verigheta :)

Si, chiar si acum cand ma gandesc la ei, o fac cu bucurie si cu o senzatie ca dragostea cea adevarata inca mai exista si se manifesta chiar si intr-un tramvai, intr-o dimineata de toamna. 4 comments:

Valentina said...

Frumos scris, am citit cu placere. Dar m-am si intristat putin ... cred ca am un tipar foarte foarte rigid in minte, ca ar trebui sa iubesti doar un om toata viata si cand aud de realtii extra-conjugale ma intristez. Cred ca ma mahneste faptul ca dragostea reciproca se poate eroda si macina in asa masura incat sa lase locul iubirii pentru un altul sau o alta ...

Mugur Badarau said...

Multumesc frumos, Valentina! Si eu sunt un romantic incurabil si, desi stiu ca de cele mai multe ori nu se intampla asa, imi place sa cred ca iubim cu adevarat o singura persoana. Pe de alta parte, imi dau seama ca daca o noua dragoste apare, este destul de greu sa nu o luam in seama... O parte semnificativa din clientii mei ajung la mine cu un conlfict interior intre ceea ce simt si ceea ce stiu si cred ca este bine sa simta. Si, pentru ca suntem destul de diferiti chiar daca ne asemanam, fiecare dintre ei isi gaseste o rezolvare proprie, care poate diferi de cea gasita de clientul de dinainte sau de dupa... Ceea ce cred ca este important pentru oricare dintre noi este sa fim fericiti si sa ne bucuram de calatoria pe care o facem.

Bogdan said...

Dragostea nu are nevoie de verigheta... E ca un hotel in care fiecare intra si iese cand vrea, iar cel ce iese ultimul sufera mereu. O schema in care ambii vor sa se bucure de beneficii, dar nu si de obligatii... E frumos doar cat zburda fluturii in stomac... Dupa aia, treci la alta floare, la alt hotel, la alta "dragoste". Pana nu mai ramane nimic in interior.

Mugur Badarau said...

Bogdan, pana la urma viata insasi este un hotel... Intram si iesim, ne bucuram si suferim, suntem impreuna cu alte suflete sau suntem singuri... Eu nu am vrut sa propovaduiesc in vreun fel "zburatul din floare in floare" care face sa "nu mai ramana nimic in interior", asa cum frumos spui tu. Am vrut doar sa ilustrez, poate nu in cel mai fericit caz, ca inca mai exista iubire intr-o lume agitata, care alearga tot timpul dupa altceva, dupa ceva nou...