Sunday, 17 June 2012

Identitate si relatii / Identity & Relationships

Va invit la o reflectie interesanta asupra a ceea ce este dragostea pentru fiecare dintre noi. Iubim cu adevarat sau suntem intr-un parteneriat in care dam ceva ca sa primim ceva la schimb? Ne cautam "jumatatea" pentru ca noi insine suntem "incompleti" sau oferim dragoste unei persoane la fel de complete ca si noi?

I invite you to reflect upon what love is for each of us, from an interesting perspective. Do we truly love or are we in a partnership in which we give something to get something in exchange? Are we looking for our "half" because we are "incomplete" or do we offer our love to a person who is as complete as we are?
English version in the second part of the post


Identitate si relatii
de Arielle Essex


"Primesti dupa cum oferi."
Cursul de miracole


Multi oameni cred ca dragostea apare pur si simplu. Totusi, anumiti factori influenteaza calitatea si felul experientei pe care o avem. Iar cateva intrebari importante de luat in consideratie sunt: "Ce fel de dragoste poti oferi altcuiva daca nu te iubesti pe tine mai intai?", "Cum poti sa te iubesti daca nu stii cine esti?"

Multi oameni confunda romantismul, atractia sexuala, satisfacerea nevoilor proprii, co-dependenta sau dau-ca-sa-primesc cu dragostea. Tu ce fel de energie investesti in dragoste? Modul in care raspunzi determina cat de potrivite pot fi relatiile tale.

"O relatie neautentica se bazeaza pe diferente iar fiecare crede ca celalalt are ceva ce el nu are…"
Cursul de miracole

Cat de des auziti cum oamenii spun ca partenerul/a lor ii "completeaza"? Oamenii isi percep partenerii ca fiind "cealalta jumatate" a lor. Asa ca multe persoane isi cauta acest partener care sa-i completeze, sa le aduca ceea ce ei cred ca nu au. Atunci cand filmele, televiziunea, cartile, povestile si cantecele ridica in slavi o astfel de dragoste, oare de unde vin aceste idei? Ar putea oare ca dorinta pentru astfel de relatii speciale sa fie doar un paravan?

Cum ar fi daca, in secret, ai considera ca identitatea ta este deficitara sau ca sinele tau cel adevarat ar avea cusururi sau ca nu ai nici cea mai mica idee cine esti? Conform legilor universului, tot ceea ce ai putea atrage ar fi doar oameni care sa-ti reflecte aceste lipsuri interioare. Doua jumatati deficitare nu pot face un intreg. Din pacate, aceste doua jumatati pot duce doar la o multime de probleme. Mai devreme sau mai tarziu, dupa ce perioada romantica se consuma, dragostea se transforma intr-o inima franta. Dar relatiile nu ar trebui sa fie doar pentru satisfacerea nevoilor care sa creeze iluzia unui tot unitar. Nu ai nevoie sa oferi si sa tot oferi in speranta ca vei primi macar putin inapoi. Relatiile nu ar trebui sa fie un sir de dezamagiri, compromisuri si sacrificii.

"O relatie autentica porneste de la o premisa diferita. Fiecare s-a uitat in interior si nu a vazut vreo lipsa. Acceptand faptul ca este completa, pesoana isi largeste aceasta integralitate cu o alta persoana la fel de completa. Si nu vede vreo diferenta intre cele suflete pentru ca diferente exista doar la nivelul corpului."
Cursul de miracole

De ce sa nu gasesti curajul si sa te uiti in interior si sa-ti explorezi adevarata ta identitate interioara? Nu trebuie sa fie nici dificil si nici dureros. Este un proces bland prin care descoperi ceea ce este cu adevarat important pentru tine, care sunt valorile tale, cat de dispus/a esti sa te implici si cine esti tu cu adevarat. Si o poti face oricand. Niciodata nu este prea tarziu.

Cartea minunata a lui Chuck Spezzano, "Daca doare, nu este dragoste", arata ca Dragostea nu doare niciodata. Durerea in relatie vine de la faptul ca oferi pentru a  primi sau oferi pentru a lua ceva la schimb. Atunci cand apare durerea, inseamna ca ai cazut intr-una din multele capcane ale dorintei tale de a-ti fi satisfacute nevoile. Intreaba-te ce sperai sau asteptai sa primesti inapoi. Care este motivul pentru care te simti dezamagit/a sau indignat/a?

Perioada romantica pare atat de fantastica pentru ca, aparent, toate nevoile tale sunt satisfacute. Dar, mai tarziu, atunci cand nevoile tale nu mai sunt satisfacute perfect, apare durerea, furia, frica, tristetea, vinovatia sau dezamagirea - si totul porneste de la asteptarea ta ca cealalta persoana trebuie sa-ti satisfaca aceste nevoi. Scopul acestei persoane este acela de a te servi, de a te face fericit/a sau de a face totul dupa regulile tale, nu-i asa?

Partea cea mai amuzanta este ca nevoile tale sunt de fapt iluzii pentru ca identitatea ta profunda este deja intreaga si completa. Dar cum de nu simti si tu asta? Pentru ca ai uitat cine esti.

"Ai atat de putina incredere in tine pentru ca nu esti dispus/a sa accepti ca dragostea perfecta se afla in interiorul tau si incepi sa cauti in exterior ceea ce crezi ca nu poti gasi in interiorul tau."
Cursul in miracole

Ce s-ar intampla daca ti-ai pretui atat de mult partenerul/a incat ai diviniza importanta acestei relatii speciale? Care este diferenta dintre a face relatia voastra divina in loc sa cauti divinizarea in persoana partenerului/ei? Atunci cand consideri ca relatia este mult prea speciala si percepi separarea dintre tine si partener/a, cazi intr-o altfel de capcana. Apare "eu" si acest eu lupta impotriva intregii lumi. La inceput ai senzatia ca, de fapt, tinzi spre uniune dar, mai tarziu, totul devine sufocant. Astfel, nu este luata in calcul unicitatea fiecarei persoane, ci se da nastere unei co-dependente.

O alta capcana este aceea de a face bartere sau de a schimba favoruri: fac asta pentru tine si tu faci asta pentru mine. Oferind prea mult pune cealalta persoana pe lista datornicilor. Cerinta nerostita pentru a da ceva la schimb creeaza dezechilibre in relatie. In acest fel, nu numai ca cel care da nu ofera cu adevarat, dar nici cel care primeste nu se poate simti cu adevarat satisfacut (deoarece darul nu a fost oferit in mod spontan, ci calculat). Multe relatii sunt de fapt parteneriate bazate pe schimburi in care fiecare partener tine scorul la un nivel inconstient.

Solutia este sa cureti drumul dragostei aducandu-ti aminte cine esti tu cu adevarat. Inlatura barierele, intelege si repara greselile. Invata sa oferi cu adevarat si deschide-te pentru a primi dragostea adevarata pe care ti-ai dorit-o din totdeauna si pe care o meriti.

"Sarcina ta nu este aceea de a cauta dragostea, ci de a cauta si gasi toate barierele din interiorul tau pe care le-ai cladit si care nu lasa dragostea sa treaca."
Cursul in miracole


Identity & Relationships   
 by Arielle Essex

'As you give you will receive'.
A Course in Miracles    

Lots of people think love just happens. However, certain factors influence the quality and likelihood of the type of experience you have. Some important questions to consider are 'what kind of love can you give someone else if you don't love yourself first? How can you love yourself if you don't know who you are?'  

Many people mistake romance, sexual attraction, getting their needs met, co-dependency, or bartering, for love. What kind of energy do you currently label love? How you answer these questions determines how good your relationships can be.

'An unholy Relationship is based on differences,
Where each one thinks
The other has what he has not...'
A Course in Miracles  

How often do you hear people talking about how their partner 'completes' them? People refer to their partner as their 'other half'. So many people seek this complementary partner who will supply all the missing bits they believe they lack. When movies, TV, books, stories and songs sing the praises of this kind of love, where do these ideas come from? Could the desire for such special relationships just be a cover up?

What if you secretly do suspect that your identity is deficient, or that your true self is flawed, or you just have no idea who you are? According to laws of the universe, all you could attract would be people who mirror this inner lack. Two deficient halves don't make a whole. Unfortunately these two halves could only lead to a whole lot of problems. Sooner or later, after the romance period wears thin, the love may turn into heartbreak. But relationships don't have to be about just getting your needs met in order to have the illusion of completeness. You don't need to give and give and give in hopes of receiving just a little something back. Relationships don't have to mean disappointment, compromise and sacrifice.

'A holy Relationship starts from a different premise.
Each one has looked within and seen no lack.
Accepting his completion, he would extend it
By joining with another, whole as himself.
He sees no difference between these selves,
For differences are only of the body.'
A Course in Miracles 

Why not find the courage to look within and explore the true nature of your inner identity? It does not have to be difficult or painful. It's a gentle process of discovering what is important to you, what you stand for, what you are willing to commit to and who you truly are. It can be done at any time. It's never too late.  

The title of Chuck Spezzano's great book 'If it Hurts, it isn't Love', means that Love never hurts. The pain in relationship comes from giving in order to get, or giving to take. When you experience pain, it's merely a signal that you've fallen into one of the many traps about trying to get your needs met. Ask yourself what you were hoping or expecting to get back. What do you feel disappointed or indignant about?  

The promise of the romance period seems so fantastic because it feels like all your needs are getting met. But later, when your needs don't get met perfectly, there's pain, anger, fear, sadness, guilt and disappointment - all based on the expectation that the other person should have met those needs. Their purpose in life is to serve you, make you happy and do everything according to your rule book, right?

The funny side of this is that your needs are actually illusions, because your true inner identity is already whole and complete. How come it doesn't feel that way? Because of forgetting who you are.

'You have so little faith in yourself because you are unwilling to accept the fact that perfect love is in you, and so you seek without for what you cannot find within.'
A Course in Miracles 

What happens if you cherish your partner so much that you idolize the importance of this special relationship? What's the difference between making your relationship divine rather than seeing the divinity in your partner? When you make the relationship too special and there's separation, you fall into a different trap. 'It's you and me against the world!' At first this may feel like joining, but later it might become stifling. It does not honour each person's uniqueness so much as form co-dependency.

Another trap is the temptation to barter and exchange favours: I'll do this for you, if you'll do that for me. Giving too much puts the other person in debt. The unspoken demand of returning the favour causes imbalance in the relationship. Because of the debt, anything given in return can only repay the demand. Therefore, not only does the giver get no sense of truly giving, but the receiver can never feel satisfied (because the gift was not given spontaneously). Most relationships exist as trading partnerships, with each person keeping unconscious scores. 

The solution is to clear the path to love by remembering who you truly are. Remove the barriers, and understand and rectify the mistakes. Learn how to be a true giver and open the door to receiving the kind of true love you've always wanted and deserved.

'Your task is not to seek for love,
But merely to seek and find all of the barriers within yourself that you have built against it.'
 A Course in Miracles

No comments: