Monday, 21 July 2014

Despre ceai

Beau ceai de cand ma stiu. Copil fiind beam ceai negru englezesc sau infuzii de menta, tei, sunatoare, etc. la micul dejun si, uneori, chiar si in cursul zilei. Am avut insa o pauza destul de mare in care, odata cu introducerea cafelei in viata mea cotidiana, destul de tarziu, in ultimul an de liceu :), am continuat sa beau extrem de rar ceai.

Am reinceput sa beau in mod frecvent ceai in urma cu cativa ani buni cand s-au produs doua evenimente independente unul de celalalt. O prietena foarte buna a inceput sa bea ceai verde de buna calitate si, fiind la ea in vizita, m-a servit si pe mine. Obisnuit doar cu gustul de ceai negru englezesc, ceaiul ei verde mi s-a parut, la inceput, cat se poate de nasol la gust. In paralel insa, s-a produs si celalalt eveniment, o alta prietena plecata intr-o tara aflata la granita cu China a inceput sa-mi aduca, ori de cate ori revenea in Bucuresti, ceaiuri chinezesti de calitate.


Asa ca am reinceput sa beau ceai si sa inceapa sa-mi placa din ce in ce mai mult ceaiul verdeceaiul oolongceaiul alb,  ceaiul galben si ceaiul pu-erh in defavoarea ceaiului negru. Acum am intotdeauna cel putin 8-10 tipuri de ceai chinezesc, taiwanez sau japonez de calitate si varsat. Si, daca inainte il preparam dupa metoda europeana, adica intr-un ceainic in care lasam frunzele de ceai la infuzat timp de 3-5 minute, in functie de tipul ceaiului, de cateva luni imi prepar ceaiul dupa metoda chinezeasca, Gong Fu, si vreau sa va spun ca are un gust si mai bun.

Pentru prepararea ceaiului nu folosesc un gaiwan pentru ca mi se pare mult mai comoda utilizarea unei cani Piao I. Asa ca, in cateva secunde (infuzarea utilizand metoda gongfu este mult mai rapida comparativ cu infuzarea pe care o utilizeaza europenii) am ceasca mea delicioasa de ceai.

Apa este foarte importanta pentru ca poate influenta negativ gustul ceaiului. Eu folosesc o cana filtranta si ii schimb cartusul la 1-2 luni, in functie de cat de multa apa filtrez. Mi se pare varianta cea mai ok tinand cont ca apa de la chiuveta, desi potabila, are un oarecare gust de clor in Bucuresti iar apa imbuteliata in sticle de plastic nu este de cine stie ce calitate, ca sa nu mai vorbesc de toate chimicalele care se transfera din plastic in apa.

Temperatura apei este si ea extrem de importanta pentru ca poate afecteaza negativ gustul ceaiului.  In general, ceaiul verde se infuzeaza la 50-90ºC, ceaiul oolong la 70-90ºC, ceaiul alb la 70-80ºC, ceaiul galben la 70-80ºC si ceaiul pu-erh si ceaiul negru la 90-100ºC. Din fericire, atunci cand cumparati ceaiuri varsate de calitate, primiti si instructiuni pentru preparare, inclusiv temperatura  optima a apei pentru ceaiul respectiv.

Ultimul si poate cel mai important aspect este legat de achizitionarea ceaiului. Ceaiul, ca orice produs are o perioada de valabilitate, mai mica in cazul ceaiului verde, oolong, alb si galben (6 luni - 1 an), ceva mai lunga in cazul ceaiului negru (2 ani) si foarte lunga in cazul ceaiului pu-erh. In Bucuresti este destul de complicat de gasit ceaiuri de calitate si care sa fie pastrate in conditii optime astfel incat sa nu se degradeze, cel mai adesea prin oxidare.

Referitor la magazinele care vad ceaiuri, am avut experiente diverse. Si o sa incep cu o experienta super negativa. Cei care ma cunoasteti mai bine stiti ca sunt anglofil si cum trec cat se poate de des pe Magheru, nu aveam cum sa nu intru si la  Whittard of Chelsea Romania ca sa cumpar ceaiuri si de la ei. Fiind un magazin si de ceaiuri si de cafea, selectia de ceaiuri este extrem de redusa (ma refer la ceaiurile de calitate si nu la cele cu arome artificiale). In plus, multe din ceaiuri aveau termenul de garantie expirat. I-am comunicat femeii de la casa pentru nu pot sa o numesc doamna pentru ca raspunsul pe care l-am primit de la ea m-a socat: "Da' ce, ceaiu' nu e iaurt!" Dupa o astfel de experienta, am decis ca doar voi trece pe langa Whittard of Chelsea Romania fara sa le mai deschid vreodata usa. Incredibil cum reusesc unii oameni sa distruga un brand...

Un magazin care exista atat fizic in zona Universitate-Arhitectura, dar si online este cel detinut de Demmers Teehaus. Au o varietate destul de buna de ceaiuri si accesorii: de la ceainice de diverse tipuri, cani si infuzoare pana la dulciuri si siropuri. Ii recomand pe cei de la Demmers Teehaus pentru ca au ceaiuri varsate bune, la preturi foarte bune.

Insa magazinul meu preferat este Tashi. Magazinul fizic se gaseste in spatele magazinului Cocor si include si o mica ceainarie. Ceaiurile de la Tashi sunt de super calitate si sunt pastrate in cele mai bune conditii posibile; de altfel, acesta este singurul magazin din Romania in care ceaiurile sunt pastrate respectand toate conditiile necesare astfel incat ceaiurile sa nu se degradeze. In plus fata de multimea de ceaiuri varsate de calitate, Tashi ofera si tot felul de instrumente pentru preparea ceaiului atat prin metoda europeana, cat si prin cea Gongfu. De asemenea, doamnele din magazin au cunostinte vaste si va ofera consultanta gratuita privind alegerea, depozitarea si prepararea ceaiurilor.



No comments: