Un proverb polonez spune ca: "Ori de cate ori te simti tras in drama altor oameni, repeta-ti aceste cuvinte... NU ESTE CIRCUL MEU, NU SUNT MAIMUTELE MELE."
Probabil ca vi s-a intamplat sa rezonati foarte puternic si negativ la ceea ce va povestea cineva. Probabil ca povestea trista, injustitia, nefericirea, tragedia, drama, necazurile, etc, acelei persoane au rascolit ceva in interiorul vostru si ati inceput sa aveti anumite ganduri si sentimente care oglindeau starea persoanei respective.
Si nu, nu este empatie! Empatie este capacitatea de a intelege la nivel mental si/sau emotional ce anume gandeste sau simte o persoana fara a avea trairile acelei persoane. Ganditi-va ce s-ar intampla cu specialistii care lucreaza cu oameni care vin cu probleme la ei - psihoterapeutii si consilierii pentru dezvoltare personala (i-am exclus de aici pe coach-i pentru ca ei lucreaza doar cu clienti care vor sa fie si mai performanti decat sunt in prezent si nu au clienti care vin sa isi rezolve probleme) - daca ar rezona cu toate starile negative pe care le au clientii cu care lucreaza?
Din fericire, specialistii care lucreaza cu clienti care au probleme, adica psihoterapeutii si consilierii pentru dezvoltare personala, parcurg formari in care invata cum anume sa lucreze non-directiv cu clientii si cum sa gestioneze profesional relatia cu acestia.
Insa ce anume poate face cineva care nu este un specialist si care, totusi, rezoneaza aproape de fiecare data cu problemele interlocutorului? Va impresioneaza emotional o batranica sau un batran care cersesc? Poate ca va ganditi la propria batranete... sau poate la bunici... sau la parinti... Va impresioneaza o persoana care trece printr-un proces relational negativ? Poate ca va aminteste de propria relatie care este departe de a fi perfecta sau multumitoare... sau poate de lipsa acesteia... Iar exemplele pot continua la nesfarsit...
De fapt, rezonam cu propriile noastre probleme atunci cand suntem coplesiti de povestea trista pe care tocmai o auzim sau o vedem cum se desfasoara in fata ochilor. Si asta pentru ca putem sa recunoastem in exterior doar ceea ce avem si noi in interior... Si daca avem multa suferinta, vom vedea in jur multa suferinta si durere... Iar daca suntem fericiti si multumiti, vom vedea in jur multa bucurie si fericire...
Si, atunci, revenim la intrebarea ce poate face cineva care resimte emotional in propria fiinta drama prin care trece celalalt? O rezolvare rapida si de moment este sa isi aduca aminte, asa cum spune proverbul polonez, ca "NU ESTE CIRCUL MEU, NU SUNT MAIMUTELE MELE." Iar apoi poate ca o rezolvare profunda ar fi participarea la sesiuni de psihoterapie sau sesiuni de consiliere pentru dezvoltare personala. Aici insa intervine intrebarea cum ne dam seama daca specialistul respectiv este chiar specialist? Va ofer cateva indicii care va pot sugera ca persoana respectiva nu este ceea ce cautati:
- are pacienti (doar doctorii au pacienti :), termenul corect este client;
- tine sedinte (precum sedintele cu parintii de la scoala sau sedintele cu angajatii); termenul corect este sesiuni;
- este directiv, da sfaturi si nu stie ce inseamna non-directivitatea; non-directivitatea este elementul esential care va arata ca specialistul respectiv chiar este specialist in domeniu si va respecta ca si client.
No comments:
Post a Comment