Impreuna cu colegul si bunul meu prieten Sorin suntem invitati la Slatina sa sustinem un curs care, pe langa componenta de dezvoltare profesionala (este vorba de un curs acreditat de catre Autoritatea Nationala pentru Calificari) are si o puternica componenta de dezvoltare personala.
Si, bineinteles, inca de la inceputul cursului am inceput sa discutam despre diverse probleme pe care oamenii si le doresc rezolvate: de la probleme legate de propria persoana (probleme cu greutatea, cu diverse aspecte de caracter si comportament care nu sunt tocmai cele potrivite, etc), la relatii mai putin bune cu persoane apropiate (prieteni, familie, etc) si pana la probleme din zona sociala si profesionala (probleme legate de gasirea unui loc de munca, probleme cu seful sau colegii, etc.).
Aflati in aceeasi situatie problematica, oamenii se comporta diferit: unii cauta cai de a rezolva iar altii gasesc scuze. Ce anume face diferenta astfel incat unii oameni isi concentreaza atentia asupra solutiilor iar altii asupra problemei?
Aflati in aceeasi situatie problematica, oamenii se comporta diferit: unii cauta cai de a rezolva iar altii gasesc scuze. Ce anume face diferenta astfel incat unii oameni isi concentreaza atentia asupra solutiilor iar altii asupra problemei?
Daca vrei cu adevarat ceva, vei gasi o cale… Daca nu, vei gasi o scuza.
Fiecare om este unic si, astfel, si perceptiile sale asupra realitatii sunt unice. Acceasi realitate este perceputa diferit de fiecare dintre noi. Ca o metafora, unii dintre noi vedem jumatatea goala a paharului, altii vedem jumatatea plina iar altii vedem inclusiv faptul ca avem un pahar, pe jumatate plin sau gol, si ne gandim cum anume putem face sa il umplem :)
Cum anume sunt influentate perceptiile noastre? Fiecare dintre noi are o constructie mentala si emotionala unica care este generata de catre propriul sistem de valori si convingeri (unii mai numesc aceste convingeri credinte, insa eu evit sa o fac deoarece cuvantul "credinta" ar putea avea conotatii religioase pentru unele persoane).
Dintr-o anumita perspectiva, acest sistem de valori si convingeri ne face sa percepem realitatea dintr-o anumita zona care ar putea fi zona de control, zona de influenta si/sau zona de ingrijorare. Acesta este un model descris de catre Stephen Covey in cartea "The 7 Habits of Highly Effective People".
Atunci cand perceptia noastra vine din zona de control, actionam pentru ca de aici putem controla ceea ce se intampla. Din zona de influenta, de asemenea putem sa actionam pentru ca de aici putem influenta, mai mult sau mai putin, lucrurile. Insa, daca ne aflam in zona de ingrijorare, nu mai putem face nimic pentru ca ceea ce se intampla nu tine absolut deloc de noi, este in afara sferei noastre de influenta sau control.
In cercul in care detinem controlul se afla actiuni precum: ora la care ne dam jos din pat dimineata, modul in care cheltuim banii, ce mancam la pranz, cum ne imbracam, etc. In cercul de influenta se afla, de exemplu, modul in care suntem perceputi de catre sef sau colegi, participarea la alegerile locale sau prezindentiale, atmosfera de la o petrecere, etc. In zona de ingrijorare se afla tot ceea ce nu tine de noi si nici nu putem influenta: vremea, saracia in lume, incalzirea globala, economia, etc.
Daca, de exemplu, iti cauti un loc de munca sau vrei sa iti schimbi locul actual de munca, observa ce convingeri ai si in care dintre cele trei cercuri te pozitionezi:
- imi actualizez CV-ul, imi creez conturi si aplic pe toate site-urile de job-uri, ma inscriu in baza de date a diverselor agentii de recrutare, imi trimit CV-ul tuturor companiilor in care mi-ar placea sa lucrez, etc (zona de control)
- imi anunt toti prietenii si cunoscutii ca imi caut un loc de munca si ii rog sa ma anunte daca afla despre un job care mi s-ar potrivi (zona de influenta)
- sunt prea batran/a ca sa ma angajeze cineva, economia este la pamant, angajarile se fac doar pe pile si eu nu am pile, etc (zona de panica)
Si atunci ce este de facut atunci cand ai o problema si vrei sa o rezolvi? Poti continua sa fii o victima si sa te pozitionezi in continuare in zona de panica, gandindu-te la toate aspectele care nu tin de tine, sau poti decide sa schimbi ceva si sa iti muti atentia in zona de control si influenta. Alegerea este doar a ta. Si cum anume poti face asta?
In primul rand este nevoie sa devii constient/a de modul in care percepi acea situatie si sa te intrebi:
- Ce pot controla in aceasta situatie?
- Ce pot influenta?
- Ce este pur si simplu doar ingrijorare?
In acest fel, vei reusi sa te concentrezi doar asupra a ceea ce poti controla sau influenta in situatia respectiva.
Iar in loc de incheiere, iti readuc aminte ca "Daca vrei cu adevarat ceva, vei gasi o cale… Daca nu, vei gasi o scuza."
No comments:
Post a Comment