Thursday, 20 August 2015

Sa ma salveze cineva! Oricine!

Sunt printre fericitii care se duc la serviciu de placere iar motivul principal este ca imi face placere sa lucrez cu oameni. Si, chiar daca uneori nu am timp sa plec in vacanta exact atunci cand imi doresc pentru ca am o activitate intensa (cum s-a intamplat si in aceasta vara), nu am senzatia ca ma duc la serviciu, ci ca sunt intr-o vacanta activa :)

Insa nu am de gand sa va povestesc cat de misto este sa lucrezi cu oamenii in sesiuni individuale sau de grup de coaching sau de consiliere pentru dezvoltare personala sau pe parcursul sesiunilor de formare, training sau workshop-uri. O sa va povestesc insa despre o anume tipologie de clienti care vin la cursuri sau coaching in speranta ca cineva, oricine, ii va salva. Daca esti trainer, psiholog, coach sau consilier pentru dezvoltare personala, ii vei recunoaste si tu. Iar daca esti unul dintre acesti clienti, poate ca iti vei recunoaste tiparul si poate ca vei decide sa schimbi ceva.

Salveaza-ma de mine insumi/insami

Cu totii avem probleme pentru ca traim intr-o lume a dualitatii (cu bine si cu rau, cu frumos si cu urat, cu chestii care ne plac si chestii care ne displac), o lume care se afla intr-o continua miscare si schimbare. Ceea ce este diferit insa este modul in care fiecare dintre noi percepe aceasta realitate externa si o transforma intr-o realitate interna.

Unii dintre noi suntem constienti ca efectele exterioare sunt rezultate ale gandurilor, sentimentelor si actiunilor proprii si, ori de cate ori ceva exterior poate fi schimbat sau imbunatatit, actionam. Avem ceea ce se numeste inteligenta intra-personala (daca acele aspecte se refera la relatia cu noi insine) si/sau inteligenta inter-personala (daca acele aspecte se refera la relatia noastra cu ceilalti).

Mai exista insa o categorie de oameni care nu sunt foarte in contact cu ei insisi (sau poate nu sunt deloc) si care cauta sa fie "salvatati" de altii. Asteapta ca un curs sau o serie de sesiuni de psihoterapie, consiliere pentru dezvoltare personala sau coaching sa le schimbe viata fara ca ei sa faca nici cel mai mic efort. Se plang ca au probleme pe care nu le pot rezolva insa nici nu fac nimic in aceasta directie. Asteapta sa fie salvati.

Aceste "victime" isi cauta un "salvator" care sa faca toata munca in locul lor, neintelegand ca nimeni nu are cum sa le traiasca viata in locul lor. Vin la cursuri si nu asimileaza cunostintele, abilitatile si, eventual, atitudinile pe care si le pot insusi in procesul de invatare experientiala. Nu isi dau voie sa iasa din paradigma lor proprie. Spun ca totul este nasol si greu si ca ei nu pot face absolut nimic ca sa schimbe ceva. Si continua sa caute inca un curs si inca unul, sperand ca poate vor gasi vreun curs care sa le schimbe viata, ei insisi nefiind dispusi sa schimbe ceva la ei, nici macar sa isi largeasca sau schimbe in vreun fel perspectiva asupra propriei viati si asupra problemelor care ii framanta.

Unii dintre ei se duc si la psiholog, coach sau consilier pentru dezvoltare personala in speranta ca acesti specialisti scot o bagheta magica, ii ating pe frunte si totul devine roz. Oricat de bun ar fi un astfel de specialist, el nu are cum sa faca munca de schimbare de care acel client are nevoie in locul clientului. Clientul insusi este singurul care poate schimba ceva in viata lui, cu ajutorul unui specialist care il insoteste si il ajuta sa vada ce anume are nevoie si vrea sa schimbe si care il sustine in acest proces de schimbare personala.

Daca esti psihoterapeut, consilier pentru dezvoltare personala sau coach si lucrezi de ceva timp in acest domeniu, stii ca acest tip de clienti nu sunt dispusi sa faca progres si, dupa un anume numar de sesiuni in care clientul respectiv nu face nici cel mai mic progres (de obicei, trei sesiuni), discuti cu clientul despre lipsa progresului si opresti relatia terapeutica pentru ca stii ca ii vei lua clientului banii degeaba si ca, mai devreme sau mai tarziu, te vei demotiva. Daca esti un specialist la inceput de drum si ai, la un moment dat, un astfel de client, sfatul meu este sa ai o discutie cu specialistul cu care te-ai format si sa iti clarifici ce anume se intampla.

Daca ti-ai regasit tiparul, adica ai descoperit ca duci cu tine anumite probleme (indiferent daca sunt in relatia cu tine sau in relatia cu ceilalti) de ceva timp si ca ai tot asteptat pana acum ca cineva sa te salveze, poate ca a venit momentul sa iti pui cateva intrebari si sa faci oarece schimbari necesare in viata ta:
  • Ce ma astept ca ceilalti sa faca in locul meu in loc sa actionez chiar eu?
  • Ce anume evit sa vad la mine si vreau ca un specialist sa schimbe?
  • Sunt cu adevarat motivat/a sa fac acea schimbare? Este oare prea mare pretul platit facand acea schimbare si de aceea prefer sa las lucrurile asa cum sunt in speranta ca altcineva le va schimba pentru mine?
  • Ce anume evit sa vad la mine si sper ca altii sa schimbe in locul meu?
  • Ce beneficii imi aduce rolul de "victima"?
Iar ca o concluzie, te invit sa reflectezi, macar un pic, asupra acestui aspect: "Totul in viata ta este o oglindire a alegerilor tale. Daca vrei un alt rezultat, fa o alta alegere." Sau, asa cum mai spunea altcineva: "Destinul tau nu este determinat de sanse, ci de alegeri."4 comments:

Rumi said...

Ех, Слънце, справих се с хрома. Очевидно няма нужда от инструмент за превод, достатъчно е да смениш браузъра ;) Знаеш ли, тъй като от една година се сблъсквам с такъв проблем, но в момента не става въпрос за проблем от първо лице, не дори като коуч, защото не съм :), си мисля, че ще е от полза да кажеш две думи за хората, които се сблъстваме с подобно поведение. Вероятно всеки има свой близък, приятел, колега, дори любим... Къде са границите да помогнеш? Знаеш ли, аз дълго време се чувствах задължена да помогна, защото човекът срещу мен е млад, разкошен и талантлив, но идва един момент, в който разбираш, че това е модел на поведение, подобен на удавника, завлича те и дори може да те удави без капчица свян, състрадание, разум или пр. Получи се малко дълго. :) Моят опит за поука е, че все пак всеки сам носи отговорност за собствения си живот и избори, но все още не съм сигурна дали е съвсем така... Как би отговорил ти?

Mugur Badarau said...

Руми, радвам се, че става с хрома :)
И аз мисля, че всеки сам носи отговорност за собствения си живот и избори. Ние можем да помагаме, но не до такава степен, че да правим неща вместу тях, ако те могат и сами. Иначе тези хора никога няма да се научат да бъдат на краката си и ще продължат да бъдат зависими от други хора.

Dan Munteanu said...

Probabil acei oameni care asteapta ca cineva sa-i salveze sunt descurajati de cantitatea de munca pe care trebuie sa o faca cu ei insisi si atunci prefera calea mai scurta - ceva sau cineva din exterior sa vina, sa le ofere 'pastila magica'.
mai devreme sau mai tarziu, ei tot vor trebuia sa se priveasca in oglinda...
Un articol placut, pe un subiect care mi s-a parut interesant.

Mugur Badarau said...

Multumesc frumos, Dane.
Asa este, pana cand nu ne privim in oglinda si pana cand nu ne asumam efortul de a actiona, nimic nu se schimba...